Държавите на Амазонка търсят общ глас относно изменението на климата, настояват за действие от индустриализирания свят

...
Коренно население прокарва ръката си над бразилското знаме в павилион
Коментари Харесай

Местно население прокарва ръката си над бразилското знаме в павилион за знамена на държавите, които са страни по Договора за сътрудничество в Амазонка, по време на срещите на Диалога на Амазонка. Коренно население прокарва ръката си над бразилското знаме в павилион за знамена на държавите, които са страни по Договора за сътрудничество в Амазонка, по време на срещите на Амазонския диалог. - Авторско право Ералдо Перес/Авторско право 2023 г. The AP. Всички права запазени От Euronews  с AP Публикувано на 09/08/2023 - 07:20

Осем нации от Амазонка призоваха индустриализираните страни да направят повече, за да помогнат за запазването на най-голямата тропическа гора в света, докато се срещнаха на голяма среща на върха в Бразилия, за да начертаят общ курс за борба с изменението на климата.

Лидерите на южноамериканските нации, които са дом на Амазонка, срещайки се на двудневна среща на върха в град Белем, която приключва в сряда, казаха, че задачата за спиране на унищожаването на тропическите гори не може да падне само на малцина, когато кризата е причинена от толкова много.

РЕКЛАМА

Членовете на Организацията на Договора за сътрудничество на Амазонка, или ACTO, се надяват, че един обединен фронт ще им даде важен глас в глобалните преговори.

„Гората обединява ни. Време е да погледнем сърцето на нашия континент и да консолидираме веднъж завинаги нашата амазонска идентичност“, каза бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва.

Призивите от президентите на нации, включително Бразилия, Колумбия и Боливия дойдоха, когато лидерите се стремят да стимулират така необходимото икономическо развитие в техните региони, като същевременно предотвратят продължаващата гибел на Амазонка „да достигне точка, от която няма връщане“, според съвместна декларация, издадена в края на деня.

Някои учени казват, че когато 20 процента до 25 процента от гората бъде унищожена, валежите драстично ще намалеят, трансформирайки повече от половината тропическа гора в тропическа савана, с огромна загуба на биоразнообразие.

Срещата затвърждава стратегията на Лула да използва глобалната загриженост за запазването на Amazon. Окуражен от спада на обезлесяването с 42 процента през първите си седем месеца на поста, той потърси международна финансова подкрепа за опазване на горите.

Амазонка се простира на площ два пъти по-голяма от Индия. Две трети се намират в Бразилия, а седем други държави и една територия споделят останалата трета. Правителствата исторически са го разглеждали като област, която трябва да бъде колонизирана и експлоатирана, без да обръщат особено внимание на устойчивостта или правата на коренното население.

Всички държави на срещата на върха са ратифицирали Парижкото споразумение за климата, което изисква подписалите го за определяне на цели за намаляване на емисиите на парникови газове. Но трансграничното сътрудничество исторически е било оскъдно, подкопано от ниското доверие, идеологическите различия и липсата на правителствено присъствие.

Леонардо ди Каприо и Джеф Безос се обединяват, за да наберат 200 милиона долара за защита на тропическите гори на Амазонка. Бразилия Обезлесяването на Амазонка спада с 34% при Лула , но Ел Ниньо разпалва риска от горски пожари

Освен общия консенсус относно необходимостта от споделена глобална отговорност, членовете на ACTO - събиращи се едва за четвърти път в съществуването на организацията - демонстрираха във вторник, че не са напълно съгласувани по критични въпроси. Тази седмица бележи първата среща на 45-годишната организация от 14 години насам.

Ангажиментите за опазване на горите са били неравномерни преди и изглежда са останали такива на срещата на върха. „Декларацията от Белем“, официалната прокламация на срещата, издадена във вторник, не включва споделени ангажименти за нулево обезлесяване до 2030 г. Бразилия и Колумбия вече са поели тези ангажименти. Лула каза, че се надява документът да бъде споделен призив за оръжие на конференцията за климата COP 28 през ноември.

Ключова тема, която раздели нациите във вторник, беше петролът. По-специално, левият колумбийски президент Густаво Петро призова за прекратяване на проучванията за нефт в Амазонка - намек за двойствения подход на Бразилия и други нации производителки на петрол в региона - и каза, че правителствата трябва да изградят път към „декарбонизиран просперитет“.

„Джунгла, която добива нефт – може ли да поддържа политическа линия на това ниво? Заложете на смъртта и унищожаването на живота?“ каза Петро. Той също така говори за намирането на начини за залесяване на пасища и насаждения, които покриват голяма част от сърцето на Бразилия за отглеждане на добитък и отглеждане на соя.

РЕКЛАМА

Лула, който се представи като екологичен лидер на международна сцена, се въздържа от вземане на окончателна позиция относно петрола, цитирайки решението като технически въпрос. Междувременно бразилската държавна компания Petrobras се стреми да проучва петрол близо до устието на река Амазонка.

Въпреки разногласията между нациите, има обнадеждаващи признаци за засилено регионално сътрудничество на фона на нарастващото глобално признание за река Амазонка значение за спиране на изменението на климата. Споделянето на единен глас – заедно с насочването на повече пари към ACTO – може да му помогне да служи като представител на региона на глобалната сцена преди климатичната конференция на COP, казаха лидери.

„Амазонка е нашият паспорт за нови отношения със света, по-симетрични отношения, в които нашите ресурси не се експлоатират в полза на малцина, а по-скоро се оценяват и се поставят в услуга на всички“, каза Лула.

Президентът на Боливия Луис Арсе каза, Амазонка е жертва на капитализма, отразен от безумното разширяване на земеделските граници и експлоатацията на природни ресурси. И той отбеляза, че индустриализираните нации са отговорни за повечето исторически емисии на парникови газове.

„Фактът, че Амазонка е толкова важна територия, не означава, че всички отговорности, последствия и ефекти от климатичната криза трябва да падне за нас, за нашите градове и за нашите икономики“, каза Арсе.

РЕКЛАМА

Петро твърди, че заможните нации трябва да разменят външния дълг, който имат страните от Amazon, за действия в областта на климата, като каза, че това би създайте достатъчно инвестиции, за да захраните икономиката на региона на Амазонка.

Подписана от длъжностни лица от осем нации, Белемската декларация също така:

- Осъжда разпространението на протекционистки търговски бариери, които подписалите казаха, че се отразяват отрицателно бедните фермери в развиващите се нации и възпрепятства популяризирането на продуктите на Amazon и устойчивото развитие.

- Призовава индустриализираните нации да спазват задълженията си за предоставяне на масивна финансова подкрепа на развиващите се нации.

- Призовава за засилване на сътрудничеството в областта на правоприлагането. Ангажира властите да обменят най-добри практики и информация относно конкретни незаконни дейности, включително обезлесяване, нарушения на човешките права, трафик на фауна и флора и продажба и контрабанда на живак, силно токсичен метал, широко използван за незаконен добив на злато, който замърсява водните пътища.

РЕКЛАМА

Петро от Колумбия също призова за формирането на военен съюз, подобен на Организацията на Северноатлантическия пакт, като каза, че такава група може да бъде натоварена не само със защитата на Амазонка, но и със справянето с друг голям проблем за региона : организирана престъпност.

На срещата на върха във вторник също присъстваха министър-председателят на Гвиана, вицепрезидентът на Венецуела и външните министри на Суринам и Еквадор.

В сряда срещата на върха ще посрещне представители на Норвегия и Германия, най-големият донор в бразилския Amazon Fund за устойчиво развитие, заедно с колеги от други ключови региони с тропически гори: Индонезия, Република Конго и Демократична република Конго. Ще присъства и посланикът на Франция в Бразилия, който представлява амазонската територия на Френска Гвиана.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР