Държавите-членки на Европейския съюз да не избързват с одобряването на

...
Държавите-членки на Европейския съюз да не избързват с одобряването на
Коментари Харесай

Европейската агенция по лекарствата предупреди да не се бърза с руската ваксина

Държавите-членки на Европейския съюз да не избързват с одобряването на имунизацията Спутник V на национално равнище, преди Европейската организация по медикаментите (ЕМА) да я дефинира като безвредна. За това прикани членът на управителния съвет на организацията Христа Виртхюмер-Хохе, съобщи " Свободна Европа ".

“Нуждаем се от документи, които е належащо да бъдат прегледани. Към момента нямаме и информация по отношение на имунизираните пациенти. Затова мощно приканвам против даването на изключително позволение на национално равнище “, сподели тя пред австрийската ORF. Тя добави още, че от Русия не престават да изпращат документи и процедурата по възможното утвърждение на имунизацията тече сега.

Официално ЕМА стартира процедурата по утвърждение на имунизацията на 4 март. Тя планува данните за успеваемостта и сигурността ѝ да бъдат обсъждани поетапно. Това значи, че вместо да се изискват всички нужни данни едновременно, постъпващата информация от клинични изследвания ще бъде оценена, когато стане налична. Когато бъдат събрани задоволително данни, производителят ще може да подаде публично искане за достъп до европейския пазар.

По данни на Москва до юли могат да бъдат предоставени ваксини на 50 млн. европейци. Въпреки че европейските здравни управляващи не са издали позволение за приложимост на имунизацията „ Спутник V “, две страни от Европейски Съюз – Унгария и Словакия, към този момент поръчаха и даже получиха дози от нея. Това е допустимо, тъй като държавите-членки имат право да позволяват използването на медикаменти на територията си, без Европейската организация по медикаментите да се е произнесла.

В края на януари българският здравен министър Костадин Ангелов позволи опцията за потреблението на съветския артикул и в България, само че единствено при положение, че той получи утвърждението на Европейската организация по медикаментите. Въпреки това преди седмица водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска българското държавно управление също да купи „ Спутник V”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР