Държавен фонд Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) изплати през месец май и

...
Държавен фонд Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) изплати през месец май и
Коментари Харесай

ДФЗ изплати през май и юни над 1,6 млн. лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020

Държавен фонд „ Земеделие “-Разплащателна организация (ДФЗ-РА) изплати през месец май и юни общо 1 692 675,44  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година

596 463,41 лева са получили бенефициери по процедура BG14MFOP001-1.020 “Подкрепа за притежатели на риболовни кораби и риболовци за превъзмогване на икономическите последици от експлоадирането на COVID-19, заради краткотрайно прекратяване на риболовната активност ” от Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на обезщетения на притежатели на риболовни кораби и риболовци, които краткотрайно са прекратили риболовни действия, за справяне с последствията от пандемията COVID-19, с което да се обезпечи опция за компенсиране на икономическите загуби и да се подкрепят притежателите на риболовни кораби и риболовците от прекратяване на риболовни действия с цел да се избегнат обстановки на банкрут, опазване на работните места в бранш Рибарство.

Държавна фирма „ Земеделие “ изплати 387 229,14 лева на община Бургас по размер 1.8 “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и покрити лодкостоянки на територията на МИРГ Бургас – Камено “. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за възстановяване на сигурността, изискванията на труд и общественото приобщаване на риболовците, посредством вложения на територията на профилиран пристанищен обект за обслужване на риболовни действия – покрита лодкостоянка в акваторията западно от рибарското пристанище (бивша м. Ченгене скеле), с потенциал все още общо 40 лодки с дължина до 12 м. Създадени са условия за безвредно предпазване на домуващите плавателни съдове на територията на рибарското пристанище, възстановяване на действието му, сигурността и изискванията на труд на риболовците при осъществяване на риболовна активност.

164 218,90 лева са преведени на община Поморие по размер 4 „ Инвестиции в качеството на живот и привлекателността на рибарския регион “ от тактиката на МИРГ „ Поморие “. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за реорганизация на „ Водна кула “ и превръщането и в „ Арт комплекс – водна кула – музей на рибарството “.

На община Шабла са изплати 149 344,72 лева по размер 2.1.1 „ Инвестиции в многообразна обществена инфраструктура обвързвана с рибарската общественост и морския капацитет на територията ” от тактиката на МИРГ „ Шабла-Каварна-Балчик “. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на предплатено заплащане. Инвестицията планува изграждане  на Рибарско населено място – с. Крапец. С новото населено място ще се обособи място за риболовните действия в с. Крапец, където риболовът е обичаен занаят за популацията, а за огромна част от него и единствен метод за прехранване.

191 519,15 лева безплатна финансова помощ получиха 7 локални инициативни риболовен групи (МИРГ). Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на междинни заплащания за финансиране на настоящите разноски на групите за първото тримесечие на 2023 година по размер 4.2. „ Изпълнение на тактиките за водено от общностите локално развиване “ от  Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020. Чрез Стратегиите си за развиване МИРГ подкрепят осъществяването на главните цели и цели на ПМДР 2014-2020 година, а точно конкурентоспособно развиване на рибарските области чрез оптимално потребление на локалните запаси за реализиране на дълготрайни и устойчиви резултати и основаване на добавена стойност към продуктите от лов на риба и аквакултури.

Държавна фирма „ Земеделие “ изплати 78 933,53 лева, на бенефициер по размер 2.3 „ Насърчаване на нови производители на аквакултури, разрастващи устойчиви аквакултури “. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска  за изграждане  на  железна постройка вид хале, върху терен с повърхност от 7000 кв.м. Една от главните действия ще е доставка и инсталиране на рециркулационна система за интензивно развъждане на европейски сом, която ще се състои от 18 вани (10 угоителни басейни, 7 отрасни басейна и 1 карантинен басейн) взаимно свързани между тях.

56 880 лева са преведени на бенефициер по размер 2.2  „ Подкрепа за основаване на нови услуги за популацията в рибарската територия “ от тактиката на МИРГ „ Несебър-Месемврия “. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за основаването на уеб-базирана платформа FishWeek.eu за промотиране на рибарските територии, продуктите и обичайните за риболовците занаяти и образуване на фестивал. Планира се снимането на серия от къси документални филми, които ще имат за цел да опишат истории за всекидневието на хора, чиито живот, издръжка и занаяти са свързани с морето и неговите благосъстояния. Предвижда се и организирането на пролетен фестивал на морето, риболовците и морската храна, който ще бъде разположен в с. Равда. Идеята е фестивала да бъде интерактивен, като „ уличка на занаятите “ и посетителите да могат да се допрян до живота на рибарската общественост.

Държавна фирма „ Земеделие “ изплати 46 086,59 лева на Народно читалище „ Отец Паисий 1901 “ по размер 2.2.1 „ Възстановяване и възстановяване на естественото завещание, културата и спорта на рибарската територия ” от тактиката на МИРГ „ Шабла-Каварна-Балчик “. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за основаване на инфраструктура, обвързвана с даване и разширение на съществени услуги на рибарската територия, в това число, основаване, разпространение и развиване на положителните морски обичаи.

На община Бяла са преведени 22 000 лева.  по размер 4 “Подкрепа за основаване на партньорства, създаване на новаторски хрумвания, популяризация на района за вложения и туризъм, нашарване на културния и обществен живот, обучение през целия живот и придобиване на познания и умения “ от тактиката на МИРГ  „ БЧС Бяла-Долни чифлик-Аврен “. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на предплатено заплащане. В плана е планувано закупуване, доставка и монтаж на вело, БМХ и скейт писта – Пъмптрак. Пистата ще предложи на децата и младежите незабравими занимания и деен спорт покрай дома.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР