Държавен департамент на САЩ огласи имената на петима български длъжностни

...
Държавен департамент на САЩ огласи имената на петима български длъжностни
Коментари Харесай

САЩ огласи имената на петима български длъжностни лица за участие в сериозна корупция

Държавен департамент на Съединени американски щати огласи имената на петима български длъжностни лица по отношение на присъединяване в сериозна корупция.

Това са някогашните длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Славчев Пеевски и актуалното българско длъжностно лице Илко Димитров Желязков, се споделя в известие от Държавния департамент на Съединени американски щати.

Официалният документ на британски език вижте

В формалното си качество надлежно на заместник-министър на стопанската система, ръководител на Държавната организация за българите в чужбина и основен секретар на Държавната организация за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов са взели участие в корупционни действия, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и публични процеси, в това число употребявайки политическото си въздействие и длъжностни пълномощия за персонална полза.

В качеството си на депутат Пеевски е употребявал Желязков, чиновник в Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, като медиатор и съизвършител в търговията с въздействие и даването на рушвет за отбрана от публичен надзор и за оказване на въздействие върху основни институции и браншове в българското общество.

Министерството на финансите на Съединени американски щати също по този начин глоби Пеевски, Желязков и българския олигарх Васил Божков , дружно с 64 организации, притежавани или следени от Божков и Пеевски, за тяхната роля в обществена корупция, според Указ 13818, който надгражда и добавя Глобалния закон „ Магнитски “ за отчетност при нарушение на човешките права.

Това разгласяване се прави по силата на Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, задграничните действия и обвързваните с тях програмни бюджетни средства за 2021 година

Освен Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски обществено са оповестени и имената на брачната половинка на Манолев – Надя Манолева и неговите деца Алекса, Йоанна и Димитър; брачната половинка и сина на Харалампиев – Веселка Харалампиева и Павел Харалампиев, малолетните наследник и щерка на Пеевски и дъщерите на Желязков – Ваня Илкова Желязкова и Роза Илкова Желязкова.

Това разгласяване прави неприемливо влизането в Съединените щати на Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, както и на най-близките членове на техните фамилии.

Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в поддръжка на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България. Съединените щати поддържат всички българи, които работят за напредъка на промените, а Държавният департамент ще употребява своите пълномощия за поощряване търсенето на отговорност във връзка с корумпирани лица в района и в световен мащаб.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР