Държавата за първи път осигури изключително сериозен ресурс за подпомагане

...
Държавата за първи път осигури изключително сериозен ресурс за подпомагане
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: Оттук нататък всеки министър трябва да се стреми да осигури сериозно подпомагане на земеделските производители

Държавата за първи път обезпечи извънредно сериозен запас за подкрепяне на земеделските производители, следва 3,4 милиарда лева да влязат в бранша до края на годината.

Това е високо вдигната летва и оттук насетне всеки министър би трябвало да се стреми да  обезпечи това финансиране “. Това сподели министърът на земеделието доктор Иван Иванов пред Българска национална телевизия.

Той напомни, че през първото полугодие бяха разплатени 143,5 млн. лева по Ковид помощта, като следва над 700 млн. лева да бъдат платени до края на годината.

По думите му следва разплащането на общо 62 млн. лв. за стопани от секторите „ Свиневъдство “, „ Птицевъдство “, лозаро-винарския бранш и оранжерийното произвеждане на зеленчуци. 14 страни членки успяхме да убедим Европейската комисия да използваме до 5% ПРСР от средствата за 2021 година и 2022 година или 33 млн. евро обществени средства, сподели министърът във връзка плануваното подкрепяне на земеделските производители. Изпратена е нотификация до Комисията по Временна рамка за ограничения за държавна помощ, по която е планувано подкрепяне от над 450 млн. лева от държавния бюджет, като би трябвало да стартира приемът на документи, добави министър Иван Иванов. „ Направихме по този начин, че процесът да бъде необратим, служебният кабинет би трябвало да провежда приема на документи и да разплати средствата “, уточни той.

Министърът на земеделието заяви по повод пшеницата, че прибраната годишна продукция в страната е над 6 млн. т и на този декор импортираното украинско зърно за реекспорт е пренебрежимо малко количество от 6 хиляди т. Направена е инспекция на съхраняваното в склад украинско зърно, като е открито, че количествата дават отговор на митническите заявления, а идната седмица ще излязат резултатите за съществуването на препарати за растителна отбрана и пестициди. „ Потребителите ще бъдат предпазени “, съобщи изрично министър Иванов.

Във връзка с политическата обстановка той разяснява, че Българска социалистическа партия направи всичко допустимо да провежда разговор, само че егоизмът и желанието на някои партии да влязат още веднъж във властта докара до това, че ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ влязоха в един блок.

Той сподели в умозаключение, че оставя на идващия министър на земеделието от служебния кабинет един спретнат дом, в който да продължи да работи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР