Държавата увеличава драстично стойността на ваучерите за храна, които получават

...
Държавата увеличава драстично стойността на ваучерите за храна, които получават
Коментари Харесай

Ваучерите за храна скачат драстично

Държавата усилва фрапантно цената на ваучерите за храна, които получават чиновниците от техния шеф. Ваучерите се покачват над 2 пъти – от сегашните 80 на 200 лв., като с тях служащите и чиновниците към този момент ще могат да заплащат и битови сметки.

Един милиард лв. са заложени в Бюджет 2022 за ваучери за храна, излиза наяве от оповестения законопроект, който би трябвало да влезе в действие от 1 април. Сумата е доста по-голяма от тази в предходните бюджети, когато се даваха ваучери по 60 или 80 лв..

Още преди публикуването на плана на финансова рамка за тази година, вицепремиерът Корнелия Нинова анонсира смяната по време на съвещание на икономическата комисия. " В помощ на служащите е нарастването на ваучерите от 80 на 200 лева, с които ще може да се заплащат най-общо казано комунални услуги, освен храна – вода, ток, парно и така нататък ", сподели тя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Максималната месечната сума, която работодателят може да дад...

Възможността работодателите да обезпечават ваучери за своите чиновници е уредена в Закона за корпоративното подхоходно облагане. Възнагражденията под формата на ваучери са освободени от налози и осигуровки, както за чиновниците, по този начин и за работодателите, които ги дават. Над половин милион българи получават ваучери за храна всеки месец. Някои заведения за хранене също одобряват заплащането на потреблението на храна с ваучери.

Заради неналичието на настоящ държавен бюджет, служащите не получиха ваучери през януари тази година.

С удължаването на бюджет 2021 година до 31 март компаниите могат да продължат да дават ваучери на стойност 60 лв.. Сумата ще се усили с приемането на държавния бюджет за 2022 година, като нужното законодателство се чака да влезе в действие от 1 април.

Преди дни от финансовото министерство приканиха и операторите на услугата, и работодателите и чиновниците им за самообладание, до момента в който не бъдат подготвени всички нужни текстове. Щом удължаването на бюджета бъде оповестено в Държавен вестник, това ще разреши на компаниите да раздадат ваучерите. Януарските ваучери може да бъдат раздадени дружно с тези за февруари.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР