Държавата си връща контрола върху дезинфекцията на превозните средства, влизащи

...
Държавата си връща контрола върху дезинфекцията на превозните средства, влизащи
Коментари Харесай

Държавата отново поема контрола върху Златния гьол на Капитан Андреево

Държавата си връща контрола върху дезинфекцията на транспортните средства, влизащи в страната през пункта " Капитан Андреево ". Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на рутинна инспекция на място във вторник.

През последните 10 години дезинфекцията се извършваше от частната компания " Пи. Еф. Си. " Договорът с нея е подписан през 2013 година и изтича на 12 март, като тя ще получи двумесечно предупреждение за преустановяване.

По думите на Гечев на нейно място " ще бъде направена нарочна компания, която ще се ръководи най-малко от 5 институции ", измежду които Министерството на превоза, Национална агенция за приходите и Национална работа " Полиция ". Целта е " да може на процедура цялата страна, като страна да стои монолитно на границата ".

Държавата поема и фитосанитарния надзор на " Капитан Андреево ", който ще се отдели в независим поток. " Контролът, който би трябвало да се реализира от Агенцията по храните (БАБХ), ще бъде обособен - оптимизация цялостна на пространства, офиси, има задоволително потенциал на пункта, в това число разполагане на чисто нова лаборатория тук на пункта " Капитан Андреево " - държавна ", сподели Гечев.

Дейността на " Пи. Еф. Си. " стана известна около журналистическото следствие " Златната локва " на Генка Шикерова и " Антикорупционен фонд " през 2019 година

Договорът за стерилизация с компанията беше подписан в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013). С него БАБХ упълномощи частната компания да събира такса за стерилизация на граничните пунктове " Капитан Андреево " и " Лесово ".

Фирмата е учредена два дни след оповестяването на състезанието от БАБХ и e вписана в Търговския указател съвсем две седмици след оповестяването на състезанието.

Половин милион лв. месечно е била сумата, която страната е събирала единствено от преминаващите на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " транспортни средства преди да се откаже от тази активност.

Дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства може да се прави единствено от формален ветеринарен доктор. Законът за държавните такси пък ясно регламентира кой и за какво има право да ги събира. Това са държавни и локални органи на власт, както и бюджетни организации за предоставени от тях услуги или действия. Не е ясно за какво страната се е отказала от печеливша активност, вменена ѝ по закон.

Справка в докладите на компанията демонстрират, че след първата година от основаването си, с помощта на контракта, подписан с организацията по храните, новосъздадената компания " Пи. Еф. Си. " е записала облага от 1.3 млн. лева

За пет години работа по контракта, обезпечен от страната, частното сдружение e нараснало облагата си близо 7 пъти до 8.7 млн. лева за година. За пет години компанията е спечелила от тази активност 27 млн. лева.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР