Държавата ще се разделя на цветови зони в зависимост от

...
Държавата ще се разделя на цветови зони в зависимост от
Коментари Харесай

КОВИД план: Държавата ще се разделя на цветни зони в зависимост от заболеваемостта

Държавата ще се разделя на цветови зони според от заболеваемостта от COVID-19 и съгласно тях ще се дефинират дейностите при нова вълна от ковид на зараза.

Това сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров , който показа План за деяние при нова вълна от COVID-19.

Зоните ще са зелена, жълта, алена и тъмночервена, според от броя на инфектираните лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души и броя на заетите кревати към дадения миг. Предварително ще е ясно какво ще се лимитира и затваря според от зоната, в която попада страната.

Под 100 заболели на 100 000 души население зоната ще е зелена, от 100 до 200 на 100 хиляди - жълта, от 200 до 500 заболели на 100 хиляди - алена, над 500 - тъмночервена зона, уточни министър Кацаров.

За всяка цветова зона е указано какви ограничавания ще се постановат.

На тази база са създадени проектите за работа на незабавна помощ, на извънболничната помощ и на лечебните заведения, както и проектът за обезпечаване на медикаменти.

" Този проект ще бъде изпратен на всички министерства, на президента и в Министерски съвет, с цел да могат те да съобразят своите дейности и проекти, свързани с възможна вълна ", добави той.

" Такъв документ - проект се прави за първи път, а трябваше да бъде изработен още предходната година ", сподели още министър Кацаров.

По думите му евентуално, в случай че имаше подобен проект, броят на жертвите би бил доста по-малък.

" Експертите не могат да изключат следваща вълна от заразяване с COVID-19 и по тази причина считаме, че е извънредно значимо да има подобен проект и всичките структури в страната и жителите да са готови за посрещане на провокациите и справяне с такава вълна. Не може да се предвижда дали новата вълна ще е в края на лятото или есента ", посочи служебният министър.

" Детските градини ще бъдат затваряни на финален стадий, само че при изискване, че личният състав е имунизиран ", уточни заместник-министърът на опазването на здравето Александър Златанов.

" Изготвена е обща финасова сметка какъв брой би коствало, в случай че се развие най-лошият сюжет, както беше от края на предходната година до пролетта на тази година ", приключи министър Кацаров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР