Държавата ще отпусне помощ за автобусните превозвачи в размер на

...
Държавата ще отпусне помощ за автобусните превозвачи в размер на
Коментари Харесай

Държавата ще отпусне помощ за автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лв.

Държавата ще отпусне помощ за автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лв.. До края на годината средствата се чака да бъдат разплатени, с цел да може браншът да получи глътка въздух в днешната обстановка, обвързвана с Коронавирус рецесията.

Това съобщи министърът на превоза Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет.

България ще подаде тъжба в Съда на Европейски Съюз във връзка с пакета "Мобилност ", защото по думите му, той е много дискриминационен по отношение на българския автобусен и авто интернационален превоз.

"Направихме сполучлива интервенция във връзка с кораба "Vera Su ". В момента е на изсъхнал док и той ще бъде изцяло възобновен, с цел да може да бъде плавателен. Корабът е арестуван като българска благосъстоятелност и в случай че разноските не бъдат покрити от застрахователите, той ще бъде продаден на открит търг, с цел да може тези разноски да бъдат възобновени ", разяснява още министърът.

"Разходите по възобновяване на "Vera Su " ще бъдат към 3 млн. лв.. "Кораб, който беше потопен и "умрял ", успяхме да го извадим и съживим. С тези 3 млн. лв. още веднъж ще може да плава във вода, въпреки и не в съвършено положение ", означи Алексиев.

По-рано през днешния ден стана ясно, че е задействана процедура за планиране и строителство на български профилиран транспортен съд за търсене и избавяне.

Това съобщи министърът на превоза по време на среща с Веселин Миланов, помощник-ректор на Технически университет-Варна и кап. Андрей Станев, специалист по морски технологии в ТУ и капитан на избавителния влекач на БМФ-Варна, взел участие в интервенцията по избавяне на кораба "Vera Su ".

Министър Алексиев уточни, че проектите са строителството на кораба да се финансира със средства от Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 и планът към този момент е включен в обсега на програмата, която беше изпратена в Брюксел за утвърждение. В началото на 2022 година ще бъде оповестена процедурата от ИА „ Морска администрация “.

„ Този транспортен съд ще се употребява освен за избавителни интервенции, само че и за научни проучвания и образование на студенти “, разясни министърът.

Представителите на Технически университет-Варна, който беше деен сътрудник на страната по време на избавителната акция на "Vera Su " и министър Алексиев са разискали правенето на техническо задание за планиране на плавателното средство.

По думите на Веселин Миланов университетът има потенциал да образова студенти в региона на аварийно-спасителната активност. Спасителната акция ще бъде преподавана на студенти от бакалавърската и магистърска стратегии на Висшето военноморско учебно заведение и Техническия университет във Варна, оповестиха от Министерство на превоза.

От академичната институция обявиха подготвеност за основаване на магистърска компетентност „ Аварийно-спасителна активност “, където студентите ще могат да се образоват за професионални савьори.

„ След сполучливата реализация на интервенцията по спасяването на "Vera Su ", за която от няколко интернационалните компании обявиха, че могат да проведат най-рано напролет на 2022 година, българската страна съумя със лични сили и средства да се оправи. Ние бихме желали този опит да се учи и предава на студентите в бъдеще “, съобщи кап. Андрей Станев.

За задачата сега се изготвя образователен проект и се инсталира филм с фрагменти от дроновете на Европейската организация за морска сигурност, посредством които ще може в детайли да се демонстрира на бъдещите савьори всеки стадий от избавителната акция.

По време на срещата кап. Станев насочи покана към министър Алексиев за взаимна организация на национална кръгла маса, която да събере на едно място просветителните институции, страната и бизнеса.

Целта е събитието да се организира още през месец декември.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР