Държавата ни е разграден двор - доказва го поредният трагикомичен

...
Държавата ни е разграден двор - доказва го поредният трагикомичен
Коментари Харесай

Неплатени 70 лв. такса бетонираха "Евролаб" на ГКПП "Кап. Андреево"

Държавата ни е разграден двор - потвърждава го следващият трагикомичен епизод в сагата за " приватизацията " на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". 

Невнесена в точния момент от Българската организация за сигурност на храните правосъдна такса в размер 70 лева се оказа фатална - частната " Евролаб 2011 " може да продължи да употребява пространствата на БАБХ на граничния пункт.  Става дума за делото, заведено по време на кабинета " Петков ", за отменяне на договора за наем с " Евролаб ". Заради невнесената такса през ноември Административният съд в София поряза настояването на БАБХ за повреждане на контракта, а през днешния ден Върховният административен съд е удостоверил това решение на предната инстанция като напълно основателно. Така 70 лв. се оказаха  непреодолима спънка страната да отбрани интереса си.

Оказва се, че юристите на БАБХ не са внесли в точния момент таксата за гледане на делото. На 7 ноември Софийският съд им е дал период до 21 ноември да внеса дължимите 70 лева Неясно за какво преводът е бил подреден на 21-и следобяд и по този начин парите стигнали с ден забавяне. 

Заради странното държание на виновните лица в Агенцията по храните още на 5 декември от  " Продължаваме промяната " сезираха ДАНС за допустимо незаконно безучастие. В същия ден тогавашният началник на БАБХ Христо Вълчанов бе освободен и сменен от Иван Шиков. Министърът на земеделието Явор Гечев посочи, че е уволнил Вълчанов не поради абсурда с невнесената такса, а тъй като по принцип не бил удовлетворен от темпото на работа. 

 

А в този момент накъде

" Евролаб 2011 " (приемник на друга частна компания, свързвана с лица от сенчестия бизнес) извършваше фитосанитарния надзор на най-големия граничен пункт в Европа ( вкл. разтоварване на тировете, проверки на стоката, взимане на проби и проучване в частна лаборатория, ситуирана на " Кап. Андреево ", назад товарене, обработка на документите), само че предходната пролет кабинетът " Петков "  обяви, че поставя завършек на " частната граница " и ще върне контрола в ръцете на страната.   

  " Евролаб " обаче нападна в съда безусловно всеки опит на БАБХ да си върне контрола, серия заповеди влязоха в съда поради тъжби и развръзката затъна в каузи. През август, към този момент по времето на служебния кабинет, на " Кап. Андреево " връзките между представителите на частната компания и чиновниците на БАБХ се обтегнаха дотам, че се наложи да да се намеси жандармерията.. Преди дни вътрешният министър Иван Демерджиев разкри, че на пункта са били изпратени над 1200 жандармеристи в ролята на умиротворители. 

Сега излиза, че " Евролаб " ще остане ползвател на пространствата на БАБХ на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кап. Андреево ".  По време на доклада на държавното управление " Донев " служебният агроминистър Явор Гечев увери, че БАБХ вече напълно управлява вноса на плодове и зеленчуци, а скоро на границата ше проработи и държавна лаборатария, тъй че няма да се постанова пробите да пътуват за разбори до София и назад. Остава мистерия какво тогава ще прави " Евролаб " на границата и за какво се бори " със зъби и нокти " да остане на пропускателния пункт.

 Не е ясно и какво ще подхващат министерството и БАБХ. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР