Държавата неправомерно е оставила въглищната ТЕЦ Марица Изток 2 да

...
Държавата неправомерно е оставила въглищната ТЕЦ Марица Изток 2 да
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: България неправомерно допуска ТЕЦ Марица Изток 2 да замърсява въздуха

Държавата непозволено е оставила въглищната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " да замърсява въздуха със серен диоксид над нормите, откакто през 2018 година е разрешила употреба на сероочистващи съоръжения, които не дават отговор на условията за непорочност на околната среда.

Това излиза наяве от решение на Съда на Европейски Съюз по преюдициално запитване на Върховния административен съд.

Повод за делото е тъжба на Сдружение „ За земята — достъп до правораздаване " и " Грийнпийс " против решението на държавния екологичен регулатор, с което е разрешено изключение за позволената минимална степен на десулфуризация за новите съоръжения, приемайки ченормите за възможни излъчвания на серен диоксид (SO2) и живак могат да бъдат сменени от равностойни индикатори или механически ограничения, осигуряващи равностойна степен на запазване на околната среда.

Съответно - счита се, че по-високата степен на сероочистване допуска обилни и несъразмерни вложения от страна на ТЕЦ-а.

Това не дава отговор на програмата на община Гълъбово за понижаване на равнищата на замърсяване, в кеоето се планува 98% сероочистване и недопускане на работа на котлоагрегати без изправни и работещи сероочистващи съоръжения.
Тя е най-голямата централа, ситуирана в енергийния комплекс „ Марица-изток “ и се ръководи от Българския енергиен холдинг.Общата ѝ конфигурирана мощ е 1630 мегавата и работи с лигнитни въглища от локалните рудници.
Сдружение „ За земята — достъп до правораздаване “ стартира да оспорва решението първо пред Административния съд в Стара Загора, като упорства, че дерогацията е трябвало да се даде единствено след разискване на въздействието ѝ върху програмата за непорочност на въздуха в община Гълъбово.

Първата инстанция го отхвърля през 2020 година и по този начин въпросът стига до Върховен административен съд, който взема решение да изиска тълкувание от страна на Съда в Люксембург.

Върховен административен съд е показал, че на територията на община Гълъбово е налице редовно нарушение на допустимите среднодневни и средночасови правила за SO2 - това е и причина за формиране на висящо дело против България пред Съда на Европейски Съюз.

В Гълъбово средночасовите концентрации на SO2 са резултат от разнообразни други промишлени и битови източници, чието взаимоотношение надлежно способства точно за посочените нагоре превишения. Затова Върховен административен съд желае да бъде изяснено дали шефът на локалната организация за околната среда е трябвало да вземе поради всички условия, преди да даде " зелена светлина " на сероочистващите системи на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

Съдът на Европейски Съюз поддържа позицията на жалбоподателите в решението си, оповестено на 9 март.

" Макар страните членки да разполагат с известна независимост на деяние при определянето на ограниченията, които следва да се одобряват, те би трябвало при всички случаи да подсигуряват, че интервалът на превишаване на пределно допустимите стойности за съответния замърсител е допустимо най-кратък ", споделят от съда.

В случая с " Марица Изток 2 " обаче става дума за зона с непрекъснато нарушаване на допустимите правила за качество на въздуха.

" Такава дерогация може да се даде единствено в случай че по-малко строгите правила за възможни излъчвания не водят до „ доста замърсяване “ и в случай че макар нея се реализира „ висока степен на запазване на околната среда като цяло “... Предоставянето на дерогация " изисква цялостна оценка, която да регистрира всички източници на замърсители и техния кумулативен резултат, тъй че да се подсигурява, че и при даването на дерогация за един от източниците няма да се стигне до превишаване ", споделят още в решението.

Отговорът на съда в Люксембург идва на фона на желанията на Народното събрание и служебния кабинет да предоговорят изискванията за нездравословните излъчвания по Плана за възобновяване и резистентност на България.

" Не може да има дерогации за въглищните централи, в случай че те водят до нарушение на нормите за чист въздух и заплашват здравето на жителите ", споделя Тома Белев, който до преди 6 месеца беше зам.-министър на околната среда.

" От това решение на Съда на Европейски Съюз може да последва домино резултат и да се наложи затваряне на огромните въглищни Топлоелектрическа централа надалеч преди предстоящото ", споделя някогашният министър Борислав Сандов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР