Държавата може да прибегне до теглене на заем. Това призна

...
Държавата може да прибегне до теглене на заем. Това призна
Коментари Харесай

Властта се кани да тегли нов заем

Държавата може да прибегне до изтегляне на заем. Това призна в тв изявление вицепремиерът Томислав Дончев. Той сподели, че към момента било рано да се приказва за сходна мярка. " Можем да генерираме дълг, само че това е стъпка, към която не прибягваме автоматизирано ", сподели Дончев.

От началото на годината страната към този момент пое общ дълг от 800 млн. лева, посредством издаване на ДКЦ. За първи път от 6 години страната тегли толкоз доста средства от вътрешния пазар, толкоз рано през годината. В Закона за държавния бюджет за 2020 година е записано, че държавното управление може да генерира нов дълг на вътрешния пазар на обща стойност до 2,2 милиарда лева В рамките на два месеца кабинетът изтегли над една трета от допустимата сума за годината.

Извън харчовете, които ще се наложи да бъдат направени поради рецесията с КОВИД-19, през тази година има заплащания по падежи и лихви на обща стойност 1,19 милиарда лева, като става въпрос единствено за излъчванията на вътрешния пазар. През тази година падежира и външен заем за 165 млн. евро, взет през 2013 година

" В такава обстановка е значимо за нас да покрием всички хипотези. Ако някой е освободен от работа, по общия ред ще отиде на борсата. Ако някой е опитал да запази личния състав си, сработва системата 60-40 ", напомни една от ограниченията на държавното управление Дончев.

По отношение на ставката по Данък добавена стойност, за която от години настойчиво се приканва да бъде понижена, а в изискванията на икономическа рецесия все по-често разнообразни бизнеси упорстват за сходна стъпка, Дончев бе безапелационен, че това не би подкрепило потребителите. Подобна мярка би облекчила бизнесмените и търговците, счита той.

Дончев съобщи още, че не може да се мисли за отсрочване на заплащания на налози и осигуровки на " едвам десетия ден от изключителното състояние ".

Вицепремиерът разяснява, че оповестените от държавното управление ограничения са едвам начални за рецесията, и увери, че след това ще се търсят и други разновидности. " Нужно е обаче да мине време, да се видят действителните отблясъци на здравната рецесия върху стопанската система. А и никой не знае какъв брой ще продължи рецесията ", сподели той.

Дончев изясни, че се надява до няколко дни комерсиалните банки да кажат какви ще бъдат равнищата им на еластичност. Да ви дадат късмет да дишате, да пропуснете една или две вноски, посочи той. По думите му всички би трябвало да проявят еластичност в тази обстановка, а страната е редно да помогне.

Вицепремиерът прикани " да не разглобяваме страната на 10-я ден от рецесията ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР