Държавата измисли втора програма за привличане на кадри от чужбина

...
Държавата измисли втора програма за привличане на кадри от чужбина
Коментари Харесай

Втора програма ще дава бонуси на специалисти от чужбина

Държавата измисли втора стратегия за привличане на фрагменти от чужбина на пазара на труда у  нас. Тя е подготвена да дава тласъци на висококвалифицирани експерти от чужбина - българи или чужденци, каквито у нас не доближават. За тях ще се обезпечи бързо издаване на " синя карта, както и съответни тласъци като детегледачки или курсове по български език. Сред изключително търсените експерти са такива по осведомителна сигурност, инженер-химици и хидроинженери. Това се разбра от думите на обществения министър Деница Сачева, която през днешния ден взе участие на срещата на бизнеса с държавното управление.

Преди седмица от общественото министерство оповестиха стратегия, с която да подтикват завръщането на българи от чужбина с финансова поддръжка до 1200 лева Намерението е от 1-ви април т.г. в уеб страницата на Агенцията по заетостта да стартира да действа платформата EURES, в която млади българи от чужбина, които желаят да се осъществят професионално в България, да аплайват за спомагателни финансови пакети. Условието е да имат висше обучение и последните 6 месеца да са живели в друга страна.

Днес министър Сачева описа за втора концепция - страната да дава тласъци на висикоквалифицирани експерти от чужбина, които български компании търсят. За задачата дружно с бизнеса ще бъде направен лист с избран брой работни места за съответни специалности, каквито липсват на българския пазар, за които ще се обезпечи бързо издаване на " синя карта " и ще се дават съответни услуги като да вземем за пример детегледачка или курс по български език, уточни тя. По думите й, държавното управление може да излезе със " лист за 1000 души, които да влязат в границите на година - инженер-химици, хидроинженери, експерти по осведомителна сигурност, каквито нямаме и не можем да произведенм за 5 година, да осигурим доста бърза писта за влизането им и да предложим и тласъци със среда на живот, да вземем за пример обезпечаване на детегледачка, включване в курсове по български език за членове на фамилията ".

Около 170 хиляди души в България на възраст 15 - 29 година нито учат, нито работят. Министерството възнамерява да ги изследва през идващите две месеца и да обясни къде се намират, имат ли умения, дали работят в черния бранш или в съвременни форми на претовареност, скрити от формалната статистика. Тези, които имат някакви умения, да вземем за пример от черната стопанска система или от фамилията, ще получават специфични документи, които да подсигуряват на работодателя квалификацията на съответния човек без да се минава през просветителната системаДруги два източника на работна ръка по думите на министъра са хората с увреждания и младите пенсионери. И двете групи хора са стимулирани да работят, акцентира тя.

Сачева изнесе данни, че от 400 хиляди компании в страната 20% ще търсят работна ръка, като 90 хиляди ще са нужните инженерни експерти, програмисти, учители и медицински сестри, и 60 хиляди - служащи с по-ниска подготовка. Държавата също е огромен шеф и също търси служащи, добави министърът. 400 хиляду души работят в обществения бранш, а 130 хиляди - в администрацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР