Държавата има отделен ресурс от над 2 милиона лева, който

...
Държавата има отделен ресурс от над 2 милиона лева, който
Коментари Харесай

Държавата има отделен ресурс от 2 млн.лв. за засегнатите места в Бургаско

Държавата има обособен запас от над 2 милиона лв., който след списък на вредите ще бъде ориентиран целево към засегнатите места в Бургаско. Регионалният министър Николай Нанков заяви, че пътната инфраструктура в района е в трагично положение.

"Добрата вест е, че няма бедстващи хора по републиканските и общинските пътища. Остава затворен секторът от Долно Езерово към Братово. Изчаква се да се отекат водите, с цел да бъдат разчистени земните маси”, изясни той пред Нова телевизия.

"Мобилизирана е техника от пътно-поддържащите компании, с цел да стартират възстановителните действия в Община Каменово. Пречиствателната станция за отпадни води в Горно Езерово е потопена ", посочи Нанков.

Регионалният министър добави, че специалистите, които правят огледите, би трябвало да дадат отговор на въпроса от кое място е пристигнала приливната вълна, която аргументи големите вреди в региона.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също разяснява бедствието в Бургаско. Според него скъсаните микростени на язовири не са провокирали бедствието и жертвите.

"В момента приказваме за жълт код, а виждате това, което сполетя Бургаско - трябваше да има червен код”, сподели Цветанов, съгласно който освен в България, а в целия свят, дейностите, които подхващат управляващите, са на база метеорологичната прогноза.

"За скъсаните микростени, отокът на водата не е към тези наранени места. Което значи, че спуканите микростени не са провокирали това бедствено положение на засегнатите места”, съобщи Цветанов.

По думите му страната сега е поела отговорността, на място е и всички способени органи работят.

В Бургаско има райони с превалявания от 200 литра на кв. м. От спешния щаб споделиха, че интензивността на преваляванията е главната причина за скъсването на язовирте.

Има 7 разрушени язовира в Бургаска област, два от които на територията на Камено, 4 в Бургас и един в Айтос, сподели Милуш Кумчев, шеф отдел "Надзор на язовирните стени и оборудване в Югоизточна България ". По-голямата част са били на мъртъв размер и с задоволителен размер, с цел да поемат количеството вода, само че интензивността на преваляванията е довела до разкъсване на язовирите, добави той.

"Те са на подобен размер, че би трябвало да поемат високите води. В множеството от обитаемоте места, където има жертви, нямат нищо общо с язовирите. Те не са над обитаемоте места. Язовирите са имали наставления за разчистване от шубраци, съвсем от нито един от язовирите нямаме наставление за механически нередности и застрашаване на популацията. В Камено са правени доста огледи и имаме административно разпореждане, че не са почистени шубраци ", изясни Кумчев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР