Държавата губи стотици хиляди левове под формата на обезщетения, присъдени

...
Държавата губи стотици хиляди левове под формата на обезщетения, присъдени
Коментари Харесай

Губим стотици хиляди левове от неадекватно лечение

Държавата губи стотици хиляди левове под формата на компенсации, присъдени на пациенти, които не са получили късмет за съответно лекуване. България е единствената европейска страна, която в 21 век не разрешава на неизлечимо заболели да получат алтерантивна терапия, когато клинично е потвърдено, че всичко друго не оказва помощ.

Това изясни доктор Христо Аврамов, онколог и експерт по инсулин потенцирана терапия, написа " Труд ". В останалите страни този проблем е регламентиран и когато всички благоприятни условия са изчерпани, пациентът може да изиска терапия с медикамент, който към момента предстои на клинични изследвания. Нарича се “състрадателно лечение”. Един от последните образци у нас е с онкоболен пациент, който осъди за 200 хиляди лева Министерството на здравеопазването (МЗ) поради неспособност да получи състрадателна терапия, изясни доктор Аврамов.

Въпреки че в Европейски Съюз има еврорегламент от 13 години, едвам в четвъртък бе оповестено за публично разискване предложение за смяна в Закона за медикаментите у нас, което регламентира “състрадателното лечение”. Страната е преди всичко в Европейски Съюз по неподходящи съществени здравно-демографски индикатори.

С новата разпоредба, която касае хронични и тежки инвалидизиращи болести, ще се даде опция на пациентите да получат достъп до лекуване, когато липсва опция, и лекарството не е позволено в друга страна, показват в претекстовете за наредбата от Министерство на здравеопазването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР