Държавата е поела ангажимент за финансови компенсации за фирмите заради

...
Държавата е поела ангажимент за финансови компенсации за фирмите заради
Коментари Харесай

След протеста: Държавата ще компенсира фирмите за скъпия ток

Държавата е поела ангажимент за финансови обезщетения за компаниите поради високата цената на електрическата енергия. Това се разбра след срещата на представители на бизнеса и синдикатите с премиера Стефан Янев.

Компенсациите ще бъдат отразени в октомврийските сметки за ток при започване на ноември. Техническите детайлности ще бъдат конкретизирани до края на деня. Срещата в Министерския съвет организира на фона на митинга в центъра на столицата поради скока на цената на тока.

" 600 хиляди небитови консуматори за тях сме през днешния ден тук, за тях сметката дневно е 480 лева.за мегават 8 час, което 4 пъти повече от цените на контролирания пазар. Това е голям удар, който не си се е случвал до момента ", сподели пред БНР Пламен Димитров от КНСБ.

" Това би трябвало да се овладее незабавно. На срещата коментирахме да се вземат финансови обезщетения от бюджета за миналите месеци. По към 150 млн. лева на месец са нужни за август, септември и октомври.

А отсега нататък - Фондът за сигурност на енергийната система да вземе заем от един милиард лв. с решение на Министерски съвет. Този заем да се обслужва от свърхпечалбата на БЕХ ", сподели още Димитров.

Днес и синдикални и работодателски организации излязоха на проява в центъра на София с гледище за незабавни ограничения, с които страната да компенсира бизнеса и потребителите за скока в цените на електрическата енергия.

Беше блокирано придвижването в по този начин наречения " Триъгълник на властта " - булевардите " Дондуков " и " Цар Освободител ".

Представители на протестиращите влязоха в Министерския съвет, където показаха квалифицирания от тях пакет от ограничения против високите цени на тока.

Протестът събра голям брой недоволни - и притежатели на по-малки фамилни компании, и представители по-големи предприятия, които към този момент заплащат двойно и тройно повече за ток, в сравнение с през същия интервал за предходната година.

Днес цената, на която се търгува електрическата енергия на свободния пазар, доближи нов връх - 480 лв. за мегаватчас и това визира освен бизнеса, само че и обществените структури като лечебни заведения, учебни заведения и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови потрес ще погълне 3 милиарда лв. и ще докара стопанската система до колапс, предизвести Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, който акцентира, че търпението на хората е изчерпано.

Протести се организираха и в други градове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР