Държавата е най-големият печеливш от високите цени на електроенергиятаТова заяви

...
Държавата е най-големият печеливш от високите цени на електроенергиятаТова заяви
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Държавата печели от високите цени на тока чрез ДДС

Държавата е най-големият печеливш от високите цени на електрическата енергия

Това съобщи в предаването "Лице в лице " по финансистът Георги Кадиев. По думите му това е по този начин тъй като огромна част от енергийните компании са държавни и тъй като посредством сметките за ток се заплаща повече Данък добавена стойност.

Кадиев уточни, че това са "свръхприходи ", във време в което бизнесите изнемогват. Компаниите още не са получили обезщетенията за високите цени на тока за декември и януари, уточни специалистът и някогашен зам. финансов министър.

Държавата печели и по други линии примерно във фонд сигурност на електроенергийната система, където се регистрират 5% от приходите от продажби на електрическа енергия. Този фонд в този момент е повишен доста, тъй като сега Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 работи на цялостна мощ, за разлика от преди година или две, когато блоковете на централата не работеха по този начин, сподели още Кадиев.

Той счита, че след отпадане на мораториума върху цените на електроенегията КЕВР би трябвало да реши от кое място да вземе електрическа енергия за контролирания пазар, тъй че потребителите да не заплащат високи цени. Това може да стане в случай че в този микс се включи повече електрическа енергия от АЕЦ Козлодуй, която има себестойност от 55 лева и тази на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2, която има себестойност от 320 лева на мегаватчас.

Въпросът тук е да се реши какъв брой електрическа енергия от по-евтините източници би трябвало да влезе в микса, тъй като от другата страна стои свободния сподели, където е бизнеса и тя там ще нарастне. Няма безвъзмезден обяд и би трябвало да се откри "златното сечение " по този проблем, добави Кадиев.

Други ограничения за намаление цените на тока, парното и природния газ се понижаването на Данък добавена стойност за тези услуги. Това към този момент се случи в редица европейски страни. В Чехия и Кипър този налог даже отпадна изцяло, уточни още някогашният народен представител от левицата.

Казусът "Булгаргаз "

Това което следва на газовия пазар в този момент е същото което стана с този на електрическа енергия преди 10 години. Тогава отпадна монопола на т.нар енерго и се появиха доста нови сдружения. "Преразпределя се пазарът ", сподели още Кадиев.

"Булгаргаз " би трябвало да даде отговори дали са продавани на поевтини цени количества синьо гориво от "Чирен " към Румъния. Предишното управление твърдеше, че такова нещо няма, само че министърът на енергетиката уточни че са се правили такива дейности, стана ясно още от думите на финансовия специалист.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР