Държавата да влезе на пазара на зърното и да изкупи

...
Държавата да влезе на пазара на зърното и да изкупи
Коментари Харесай

Държавата ще изкупува зърно от производителите

Държавата да влезе на пазара на зърното и да изкупи нужните за облекчаване на потребностите на българското население количества. Тази позиция е призната по време на изнесено съвещание на Консултативния съвет по зърното, на което присъстваше и министър председателят Кирил Петков, оповестиха от Министерството на земеделието.

" Целта е страната да закупи известни количества житни и други зърнени култури, които се отглеждат на територията на страната, с цел да сме обезпечени за идващите 15 месеца от позиция на продоволствената сигурност ", обясни през вчерашния ден пред " Дарик " министърът на земеделието Иван Иванов.

Идеята е по този метод българските производители да могат да осъществят своята продукция, а въпреки това жителите няма да имат терзания за неналичия на пазара у нас. Предстои да бъде конкретизиран механизмът, по който страната да го закупува.

Браншът и ръководещите са разискали обезпечаването на продоволствието на популацията и проблемите пред бранша. В диалога са взели участие заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместител министър-председателят по стопанската система и промишлеността и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова и министърът на земеделието Иван Иванов. От страна на браншовите организации присъединяване в полемиката са взели представители както на зърнопроизводителите и зърнопреработвателите, по този начин и на животновъдите и търговците от бранша.

Според ръководителя на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева България е измежду дребното страни в Черноморския район, която разполага с задоволителни количества за експорт на зърно и маслодайни култури. Очакванията на страната и сектора са през тази година да бъдат създадени 6-6,5 млн. тона пшеница.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР