Държавата, бизнесът и синдикатите постигнаха принципно съгласие по въпроса за

...
Държавата, бизнесът и синдикатите постигнаха принципно съгласие по въпроса за
Коментари Харесай

Държава, синдикати и бизнес съгласни за актуализацията на държавните харчове

Държавата, бизнесът и синдикатите реализираха кардинално единодушие по въпроса за актуализацията на бюджета за 2021 година

Това заяви на брифинг след изключителната тристранка, извършена в понеделник в постройката на Министерски съвет, сред представители на ръководството, синдикати и работодатели министърът на труда и обществената политика и вицепремиер Гълъб Донев.

Днес, 26 юли, Националният съвет за тристранно съдействие на изключително съвещание разиска препоръчаната от служебното държавно управление актуализация на бюджета за актуалната 2021 година И по-конкретно - главната тематика, разисквана на тристранката бе обвързвана с пенсионната политика - от 1 октомври минималната пенсия да скочи от 300 до 340 лв., оптималната да бъде увеличена от 1440 на 1500, преизчисляването на пенсиите посредством смяна на коефициента за стаж, който да бъде поправен от 1,2 на 1,35, а обществената пенсия за хора без нужния стаж да се увеличи от 148 на 170 лв.. Обсъден бе и проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса. В по-общ проект прогнозата е в държавната хазна да влязат спомагателни 2 милиарда лв., само че в същото време да скочат и разноските - с 1,8 милиарда. Бюджетният недостиг пък следва да бъде сгънат от 3,9% на 3,6%.

Увеличението на разноските, без обаче да се натрупа недостиг, а в противен случай - намаляването му в процентно изражение. Това посочи като главен позитив на новата фискална рамка Гълъб Донев.

Единствените по-съществени разлики са били във връзка с бюджета на НЗОК, само че и трите страни показаха благосклонност те да бъдат изгладени.

Допълнителните доходи в държавната хазна са пристигнали от по-голямата събираемост на налози и акцизи и усъвършенстването на работата на данъчните институции, посочи още общественият министър. " Летните месеци дадоха опция на бизнеса да работи обикновено ", посочи Донев.

Според служебния финансов министър Асен Василев главен плюс на плана за актуализация на бюджета е това, че в него е очакван сериозен буфер, който да бъде употребен при възможна нова коронавирус вълна наесен, което да наложи отпущането на запас към жители и бизнес.

Подкрепа - по този начин може да се заключи и позицията на синдикатите. " Подкрепяме по две аргументи - имаме нарастване на разноските в нужната степен, с цел да се покрият главните посоки, а в същото време имаме понижаване на недостига ", стартира изказването си президентът на КНСБ Пламен Димитров. Имало и консенсус по отношение на смяната на метода за пресмятане на пенсии, като се подчертава на трудовия стаж.

" Героят на деня е българският бизнесмен, който съумя да обезпечи тези спомагателни 1,8 милиарда, събрани от данъчната администрация ", акцентира ръководителят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. " Ценното е, че тази актуализация не се случва посредством нарастване на недостига ", уточни още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР