Дарението се осъществява в отговор на получено искане от украинската

...
Дарението се осъществява в отговор на получено искане от украинската
Коментари Харесай

Предоставяме безвъзмездно хуманитарна помощ за Украйна

Дарението се реализира в отговор на получено искане от украинската страна

Приехме решение за безплатно даване на филантропична помощ на Украйна, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

„ С това решение на Украйна се дават 350 медицински комплекта, които обезпечават здравното обслужване на 35 хиляди жители. Дарението се реализира в отговор на получено искане от украинската страна “, посочи министър Стоянов.

През месец март предходното постоянно държавно управление също взе решение за даване на филантропична помощ на Украйна под формата на болнично здравно съоръжение и разнообразни лекарствени артикули по отношение на военния спор там.

Министър Димитър Стоянов разгласи, че на днешното съвещание служебният кабинет е приел стратегия за предпочитани капиталови разноски на Министерството на защитата.

„ В самата стратегия влизат 13 плана, като тези планове покриват единствено една част от нужните качества. При прегледа на защитата, който беше изработен 2019/2020 година, са дефинирани 188 качества, които би трябвало да има Българската войска. Отчитайки обаче ситуацията в страната, икономическото и финансовото положение, ние сме се подчертали единствено върху 13 от тези качества. Прогнозната сума, която покрива тези качества, е 6,6 милиарда лв. “, посочи той.

„ Следващият значим документ, който беше признат, е планът за капиталов разход за придобиване на осем броя самолети F-16 Block 70, като сумата по трите контракта е 1 296 412 185 $. Това са цени без Данък добавена стойност. Изключително е значимо придобиването на нова техника в българските Военновъздушни сили в подтекста на това с какво разполагаме. Разполагаме със остаряла руска техника, която не можем да поддържаме, заради зародилите проблеми по отношение на спора в Украйна. Необходимо е да бъде проведена една пълноценна ескадрила “, добави още военният министър.

Според него упованията са самолетите да дойдат 2027 година, което е декларирала и американската страна в документ, изпратен до българското Министерство на защитата.

Димитър Стоянов напомни, че изтребителите „ МиГ-29 “ могат да бъдат експлоатирани до края 2023 година, в случай че Полша достави декларираните от страната ни мотори.

„ След 2023 година към този момент няма сигурност в обезпечаването на въздушния суверенитет от страна на изтребителната авиация. Това постанова да се търсят благоприятни условия посредством закупуването на различен вид аероплан. В тази връзка сме създали няколко действия, изпратили сме и писма до Съединени американски щати, Израел, Франция и Швеция, а моят предходник министър Драгомир Заков е изпратил и до Нидерландия. За страдание, отговор сме получили от две страни все още – Франция и Швеция “, посочи министърът. Стоянов добави още, че крайното решение е на българския парламент.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР