Danske Bank понижи прогнозата си за печалбата за тази година.

...
Danske Bank понижи прогнозата си за печалбата за тази година.
Коментари Харесай

Danske Bank ревизира надолу прогнозите си за печалба тази година

Danske Bank намали прогнозата си за облагата за тази година. Най-големият заемодател в Дания продължава да се бори с следствията от абсурда с прането на пари, в който бе забъркан, осведоми Bloomberg. Нетната облага за 2020 година ще бъде сред 8 милиарда крони (1,18 милиарда долара) и 10 милиарда крони, спрямо регистрираните 15,1 милиарда крони през 2019 година, заяви банката в сряда. От Danske оферират неизменен дял от 8,5 крони на акция, което комулативно възлиза на малко под половината от облагата на банката.

Главният изпълнителен шеф Крис Вогелзанг уточни „ ниските лихвени проценти, натиска от външни и вътрешни фактори и нарасналите разноски “ като причина за понижението на прогнозите. „ Редица изключителни събития също оказаха въздействие, както позитивно, по този начин и негативно, върху вероятностите, само че като цяло финансовите ни резултати остават под напън “, добави той.

Инвеститорите към момента чакат да научат до каква степен Danske е застрашена от санкции, откакто като следователи в цяла Европа и в Съединени американски щати прегледат обвиняванията в пране на пари. От Danske не съумяха да обяснят към 220 милиарда $, постъпили в естонските й клонове от нерезиденти. От банката признаха, че доста от тези преводи са били подозрителни. Скандалът навреди на репутацията на Danske. Банката прекрати акциите по изкупуване на акции и намали прогнозите си за възвращаемостта на личен капитал за 2020 година с 5-6%.

След абсурда с прането на пари банките в Дания бяха изпратени пред по-строги регулации. От Danske признаха, че в края на предходната година им се е наложило да преустановят наемането на нова работна ръка и даже да прибягнат към редуциране на част от личния състав си, с цел да се приспособяват към по-тежките условия. В същото време от Danske живеят с негативни лихвени проценти по-дълго от всяка друга огромна европейска банка. Отрицателните лихви бяха въведени за пръв път в Дания през 2012 година, с цел да се поддържа закрепеният курс на кроната към еврото,

Датският заемодател също е упрекван в нарушавания на законодателството за отбрана на вложителите, откакто постанова спомагателни такси върху клиентите си на дребно, употребявайки един от капиталовите си артикули. Банката трябваше да изплати компенсации на всичките си наранени клиенти до края на 2019 година на обща стойност от 150 милиона крони.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР