Дъното и най-ниските нива по всички възможни показатели за развитието

...
Дъното и най-ниските нива по всички възможни показатели за развитието
Коментари Харесай

Управляващите признават страскащата статистика за странат ни, но само като просят пари от ЕС

Дъното и най-ниските равнища по всички вероятни индикатори за развиването на страната ни са цитирали ръководещите в документ, адресиран до Европейската комисия. ”Проект на стратегия за развиване на районите 2021-2027 ” е изпратен към Европейска комисия на 20.10.2020 година и съгласно наименованието му е предопределен за неофициални договаряния. Явно с цел да бъдат получени пари е належащо да бъдат приети и числа, които в общественото пространство гневно се отхвърлят.
Ето какво буквално написа в него, а изводите може да си извършите сами:

" Изводите от разбора на междурегионалните разлики и сравненията с развиването на регионите от равнище 2 в Европейски Съюз демонстрират, че всички райони от равнище 2, като се изключи Югозападен, не достигат/догонват междинните индикатори, характеризиращи демографското и социално-икономическо развиване.

Това умозаключение се основава на разбор на статистическите данни, а ето и някои от тях:

·Продължителността на живота в Европейски Съюз е 81 години, а в България е 74,9 години, 73,3г.за Северозападния регион.

·Смъртността в Европейски Съюз е 10.0 ‰, до момента в който в България доближава 15.1 ‰, а в Северозападния регион доближава 20 ‰.

·Детската смъртност в Европейски Съюз е 3,6 ‰, а в България е 6,5 ‰, достигайки 9,3‰ в Северозападния регион.

·Делът на ранно напусналите обучение на възраст 18-24 години в Европейски Съюз е 10,7%, до момента в който в Северозападния регион е 27,7%.

·Българските райони имат един от най-високите проценти на младежи(15-24), незаети в трудова активност, обучение или образование в Европейски Съюз. Средната стойност за Европейски Съюз е 10,9%, до момента в който в Югоизточния регион е 23,8%.

·Делът на популацията на възраст 30-34 години с по-ниско от главно и приблизително обучение в Европейски Съюз е 16,9%, до момента в който в Северозападния регион доближава 25,3%.

·Делът на популацията на възраст 30-34 години с висше обучение в Европейски Съюз е 39,9%, до момента в който в Северозападния регион е 18,9%.

·Коефициентът на претовареност в Европейски Съюз е 67.6%, до момента в който в Северозападния регион е 57.9%.

·Нивото на безработица в Европейски Съюз е 7,6%, до момента в който в Северозападния регион доближава 11,3%.

·БВП на глава от популацията в Северозападния регион е 31% от междинния за Европейски Съюз.

·Производителността на труда в България е 45,2% от междинната за Европейски Съюз.

·Разходите за НИРД на човек в Европейски Съюз е 594 евро, до момента в който в Югоизточния регион е 17,6 евро.

·Разходите за НИРД като % от Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз са 2,13%, до момента в който в Югоизточен регион са 0,28%.

·Използването на интернет от физически лица в Европейски Съюз е 84%, до момента в който в Северозападния регион е 57%.

·Населението в риск от беднотия или обществено изключване в Европейски Съюз е 22,4%, до момента в който в България е 38,9%, а в Северозападния регион е 46,7%.

Българските райони, като се изключи Югозападен, по индикатора Брутният вътрешен продукт на глава от населението(определящ нивото на развитие), остават в десятката на най-слаборазвитите райони в Европейски Съюз за целия интервал на участие на страната. България е с най-ниски стойности на показателя за районна конкурентоспособност и само Югозападният район има по-добри показатели-стойността в Северозападния район е -1,44. Пет от районите на равнище NUTS 2 попадат в последната, осма група от райони на Европейски Съюз. Най-слабо развития български регион(Северозападен) попада в последните 10 от районите на Европейски Съюз.Една от главните аргументи за това закъснение е по-слабото развиване на изследователската активност, технологиите и нововъведенията.Единствено по-добри резултати се регистрират в нивото на безработицата и по-специално нивото на младежката безработица. По всички останали следени индикатори има прогрес, само че той не е задоволителен и не способства за понижаване на районните неравенства. "

За цитираните данните заяви във Фейсбук водачът на Групово дело " БОЕЦ " Георги Георгиев.

Фрог Нюз не един път е тематиката, а в този момент потърси и оригинала на документа с пизнанието на ръководещите.

Целия документ може да видите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР