Данните за доходите и разходите на домакинствата през четвъртото тримесечие

...
Данните за доходите и разходите на домакинствата през четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

Харчим повече отколкото печелим

Данните за приходите и разноските на семействата през четвъртото тримесечие на 2018 година провокираха смесени реакции, разяснява Явор Алексиев, стопански анализатор от Института за пазарна стопанска система. Лошото е по-бързия растеж на разноските (10,5% на годишна база) по отношение на приходите, макар че растежът на приходите (7,5%) пък е сензитивно по-висок от всевъзможни промени в ценовото ниво.

През втората половина на 2018 година статистиката записва най-силните тримесечия от позиция на междинната податливост към ползване на семействата от времето преди рецесията до момента (съответно 0.90 и 0.87, което значи, че от всеки 1 лев приход семействата са потребили надлежно 90 и 87 ст. през третото и четвъртото тримесечие на 2018 г.). Пределната податливост към ползване е над 1 за шесто следващо тримесечие, което пък значи, че разноските на семействата нарастват по-бързо от приходите им. Тази динамичност обаче не може да бъде обяснена единствено с измененията в ценовото ниво, въпреки че явно по-високата инфлация през втората половина 2018 година е изиграла своята роля. Все отново този развой стартира много преди скока на инфлацията от лятото на предходната година и демонстрира по-дългосрочно нарастване на потреблението поради положителните приходи и мощния пазар на труда. Поведението на семействата намира пояснение и в по-високите стойности на индикатора на доверие на потребителите за 2018 година по отношение на 2017 година

Данните за разноските на семействата са мощно позитивни – разноските за храна доближават дъно от 30,2% и като нищо през 2019 година за пръв път ще паднат под 30%. Тази динамичност приказва за усъвършенстване на виталния стандарт на семействата, защото демонстрира спад на относителния дял на средствата, които те би трябвало да заделят за артикули от първа нужда. Въпреки че с тези данни би трябвало да се работи деликатно заради мощната им неопределеност, максимален условен растеж на годишна база се вижда в разноските за „ свободно време, културен отдих и образование” – също симптом за усъвършенствано богатство. Ако можем да изведем някаква негативна наклонност, то това е трайната към този момент наклонност на увеличение на разноските на семействата за налози и осигуровки, която също остава в действие. Абсолютно всяко едно от тримесечията на 2018 година записва освен нарастване по отношение на 2017 година, само че и слага нов връх в това отношение, като последните данни демонстрират условен дял на разноските за налози от 12,7%.

Подобрения се виждат и във връзка с структурата на приходите. Доходите от работна заплата образуват 55% от общите приходи на семействата – събитие, подбудено както от продължаващото и през 2018 година повишаване на заплатите, по този начин и от стабилно високата претовареност и намаляваща безработица. В резултат на положителното положение на трудовия пазар и стопанската система като цяло обществените компенсации и помощи към този момент образуват под 2,5% от прихода на семействата, макар увеличението на някои обществени заплащания, разяснява Алексиев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР