Данните в доклада на Световната здравна организация сочат, че антибиотиците

...
Данните в доклада на Световната здравна организация сочат, че антибиотиците
Коментари Харесай

СЗО: Антибиотиците изчезват и скоро ще спрат да действат


Данните в отчета на Световната здравна организация сочат, че антибиотиците изчезват и скоро ще спрат да работят.

В изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " проф. Георги Момеков , ръководител на Българското сдружение по фармация и учител в МУ, разяснява тематиката за антибиотичната политика у нас:

Далеч не всички лекари предписват антибиотици необмислено. Проблемът у нас е в това, че може би няма напълно стройна антибиотична политика, тъй като има страни, в които извънредно прецизно се следи какъв е профилът на заболеваемост, какви са изолираните причинители. Даже има политики за възпиране от приложимост на избрани класове, с което се възстановява след време и тяхната сензитивност, тъй че нещата са много полярни. Има даже специалности, при които има доста чести бактериални инфекции, когато е безусловно невероятно да се предписват антибиотици, тъй че нещата са по средата. Нашата страна, сходно на доста други страни, има създадена система за мониторинг на това какви са причинителите и каква е тяхната сензитивност, т.е. когато имаме клинично заболели пациенти с дадена зараза, например респираторна, има лаборатории, които наблюдават в даден район какви са били изолатите, най-честите причинители и към какво са били чувствителни. Лошото е, че данните, които събира тази самодейност, която обгръща над 200 лаборатории из страната, демонстрират динамичността на заболеваемост, картината на причинителя. Лошото е, че данните, които те дават, не са имплементирани в политиките на здравните заведения и на равнище общопрактикуващи лекари, което изисква стройна съгласуваност от страна на страната.

Повечето антибиотици са основани преди 80-те години, добави проф. Момеков:

От 80-те години насам броят на новите молекули внезапно е намалял. Антибиотиците се употребяват освен в медицината, само че и в отглеждането на животни, в това число антибиотици, които имат хуманна приложимост.
Цялото изявление с проф. Георги Момеков и репортаж на Даниела Костова можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР