Данните на основателя на Facebook Марк Зукърбърг били обработвани от

...
Данните на основателя на Facebook Марк Зукърбърг били обработвани от
Коментари Харесай

Зукърбърг в Камарата на представителите - като на разстрел

Данните на създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг били обработвани от скандалната компания Cambridge Analytica. Това призна самият основател на обществената мрежа в чуването пред Комисиите по търговия и енергетика на Камарата на представителите на Конгреса. Той не посочи дали е конфигурирал приложението " This Is Your Digital Life ", или това е направил негов другар. Чрез това приложение професор Алекс Коган събираше данни от консуматори на Фейсбук, с чиято помощ Cambridge Analytica сътвори логаритъм за трагетиране, който се употребява за психическо влияние на политически тематики.
Зукърбърг отговаряше с часове на въпросите на конгресмените. Той стартира ревюто си с следващо опрощение за случая с Cambridge Analytica и даде обещание да вкара промени във Фейсбук, които да лимитират потреблението на данни на потребителите. Конгресмените пък му отвърнаха, че мрежата е пораснала, само че без да настъпи зрялост. Ето какво сподели Марк по десетките въпроси, с които го обсипаха конгресмените.

Разбират ли потребителите какво употребяват?
Конгресмените питаха Зукърбърг дали съгласно него средностатистическия консуматор на Фейсбук изобщо прочита договореностите при регистрация в мрежата, на което той отговори негативно. " Не сте ли съгласни с мен, че е по-добре да се открие работещ метод да схващат какво вършат? ", попита реторично конгресмен Греъм. Конгресмен Лонг добави: " Ако ние поканим тук всички хора, които са прочели изискванията за прилагане на мрежата, най-вероятно ще се съберат в тази зала ".
Събирането на информация и край с брокерите на данни?
Конгресмен Кастор притисна Зукърбърг да признае, че компанията купува данни от други компании, които действат като " брокери на данни ". Създателят на обществената мрежа съобщи, че преди две седмици е било взето решение да се постави завършек на тази порочна процедура. Кастор, обаче, безусловно " прегази Зукърбърг ", като той не можа да се отбрани от обвиняванията, че Фейсбук събира данни за консуматори, които в действителност не употребяват обществената мрежа за маркетинг. " Хората избират да споделят информация с нас ", опита да се отбрани основателят на обществената мрежа, откакто му беше припомнено, че Фейсбук събира информация за физическо местоположение и даже здравна информация за хора.
Същевременно обаче, Зукърбърг сподели на конгресмен Брет Гънтри, че множеството консуматори на обществената мрежа не употребяват опцията за надзор на персоналната информация. Може би тъй като обичат да виждат реклами, които са им потребни, допусна милиардерът.
Зукърбърг " увисна " и при въпроси на конгресмен Бен Люхан, като сподели, че не схваща запитване, което гласеше: " Могат ли рекламодатели да си обезпечат достъп до метаданни, като тези какви други уеб сайтове посещават потребителите "?
Ще могат ли потребителите да изтриват данните, които компанията събира за тях?
Конгресмен Уелч се опита да ревизира дали Фейсбук би позволила потребителите сами да имат право да изтрият данните, която компанията е събрала за тях. Зукърбърг обаче не посмя да направи сходно заричане и съобщи, че това би било забавен спор.
Подслушва ли Фейсбук телефона ни?
По време на чуването сенатор Гари Питърс попита непосредствено Марк Зукърбърг дали Фейсбук употребява звукови данни от диалози, с цел да натрупа данни за потребителите си. След малко съмнение Зукърбърг отвърна с убеден звук: " Не ".
Ще съществува ли Фейсбук, в случай че не обработва данните на потребителите?
Дейвид Лобсак, демократ от Айова, попита Зукърбърг дали компанията му изобщо ми могла да съществува, в случай че не събира и обработва данните на консуматори си. Марк отговори негативно.
За случая с Андрю Босуърт
Зукърбърг бе запитан дали е осведомен със случая с вицепрезидента на компанията Андрю Босуърт, който беше декларирал, че " свързването сред хората през обществената мрежа би могло да докара до по-добра съгласуваност в терористичните офанзиви, само че грозната истина е, че Фейсбук има вяра дотолкоз в свързването сред потребителите си, че даже това би могло да бъде целесъобразно ". Зукърбърг разяснява, че Босуърт не е направил сходно обществено изявление, а това е останало част от вътрешните диалози в компанията и че е изразил несъгласието си с него още, когато е чул думите му. Зукърбърг обаче добави, че се пробва да управлява компанията по този начин, че да дава естрада на разнообразни хрумвания и отзиви.
За конкуренцията и монопола
Създателят на Фейсбук призна, че има четири огромни съперника - Гугъл, Apple, Amazon and Microsoft. Запитан дали това не включва и Twitter, той призна, че те оферират същата услуга. Конгресмените бяха изключително нападателни към обстановката на монопол, която огромните обществени мрежи основават. " Защо купихте Instagram? Да, беше положително бизнес решение. Но съгласно мен една компания може да се контролира посредством съревнование, посредством регулация на държавното управление. И дано задам следния въпрос, който всички тук мислим - за какво изобщо би трябвало регулацията да е вътрешна и правена от Фейсбук, не би трябвало ли това да прави прави държавното управление? Какво да кажем на хората от Южна Каролина - че след всичко, което се разкри за Фейсбук, би трябвало да оставим регулацията на компанията в личните им ръце? "
Медия ли е Фейсбук?
Зукърбърг се измъкна от питането дали Фейсбук е медия, тъй като в случай че се окаже такава, това би означавало да се трансформира в платформа, която може да попадне под ударите на голям брой регулации най-много във връзка с рекламата.
" Ние сме софтуерна компания, тъй като главното, което вършим, е да софтуерни инженери, които пишат код, основават артикул и услуги за други хора ", сподели основателят на обществената мрежа. Ние не сме медия, само че сме виновни за наличието, което се разгласява при нас, съобщи той.
Ще бъде ли платена мрежата?
Както нормално основателят на Фейсбук отвърна, че обществената мрежа ще остане безвъзмездна.
Защо няма афроамериканци в управлението на компанията?
Сенатор Бътърфийлд изрази възмущението си, че в уеб страницата на Фейсбук попада управление, което не показва мултикултурния профил на Америка. " Виждам петима бели мъже ", съобщи Бътърфийлд и попита Зукърбърг дали ще включи афроамериканец в управлението. Марк обаче си спести отговора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР