Данните, използвани в проекта “Търсачи на килонови, пристигат от обсерватория

...
Данните, използвани в проекта “Търсачи на килонови, пристигат от обсерватория
Коментари Харесай

Ето как участвам в откриването на астрономически транзиенти към нов граждански научен проект

Данните, употребявани в плана “Търсачи на килонови ”, идват от обсерватория GOTO

От няколко седмици в платформата за гражданска просвета Zooniverse е деен нов план, наименуван “Търсачи на килонови ”, като всеки може да се включи в него и да търси астрономически транзиенти. През последния месец бяха направени общо четири открития и аз съм взел участие във всяко едно от тях.

Откритията са разказани в страницата за резултати на Zooniverse, като там има цялостен лист с участниците, които са съдействали за тяхното определяне. За едно от тях, катаклизмична променлива, аз съм вписан като част от доброволческия екип в формалната обява на Сървъра за транзиенти към Международния астрономически съюз и имам документ за изобретение (линк).

Но какво съставлява планът “Търсачи на килонови ”? Както е разказано в самата страница, се употребява обсерваторията Gravitational-wave Optical Transient Observer (GOTO), която се състои от верига от телескопи, особено издигнати и усъвършенствани да изследват сигналите от електромагнитния набор вследствие на гравитационни талази. Проектът е управителен от екип отпред с откривателите Том Килстийн и Лиса Келси. Обсерваторията е в положение да открива разнородни транзиенти (т.е. астрофизични явления, които трансформират своята бляскавост в границите на относително къс период). Те включват гама-лъчеви експлоадирания, дейни галактични ядра, катаклизмични променливи, само че откривателите на плана се интересуват най-много от (остатъчни сияния от сливането на две неутронни звезди) и (експлозивната гибел на солидни звезди).

Вашата работа, в случай че решите да се включите в плана, се състои от това да употребявате класическия способ, при който имаме референтно изображение, снимано преди няколко години, научно (наскоро снимано изображение) и изображение-извадка сред двете, което демонстрира дали сред научното и референтното изображение има смяна – евентуален индикатор за транзиент. Може да звучи прекомерно комплицирано, само че в действителност не е – има напълно къс справочник, който в границите на броени минути може да ви образова по какъв начин да разграничавате същинските транзиенти от евентуалните подправени такива.

И всичко това можете да го вършиме в границите на свободното си време, с телефона си, като всички снимани от обсерваторията изображения през последното денонощие минават през екрана ви единствено за 10-15 минути. Да отделите десетина минути от деня си в името на науката е идея, която си коства – и по този метод вършиме действителни открития и допринасяте за научния прогрес!

Интересувате се още от цивилен научни планове? Вижте също по какъв начин откривам метеорити на този линк.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР