Данни за най-голямото вулканично свлачище в Средиземноморския регион откриха гръцки

...
Данни за най-голямото вулканично свлачище в Средиземноморския регион откриха гръцки
Коментари Харесай

Изследване: Най-голямото вулканично свлачище в Средиземноморието е в района на о.Санторини

Данни за най-голямото вулканично свлачище в Средиземноморския район откриха гръцки и задгранични учени в региона на остров Санторини, оповестява организация АНА-МПА.

Свлачището е формирано от земна маса, изхвърлена при изригването на вулкан на острова и е с голям размер до 125 кубични километра. Според учените това се е случило преди 700 хиляди години при първичното развиване на острова. 

Остров Санторини е известна туристическа дестинация , която притегля милиони туристи всяка година. Изключителният релеф на острова се дължи на изригването на вулкан по време на минойската ера. Това изригване, случило се преди към 3500 години, се счита за най-голямото в международен мащаб през последните 12 хиляди години. 

В историята на Санторини има повтарящи се огромни вулканични експлоадирания с изхвърляне на земна маса. До момента обаче съвсем не са известни данни, които да сочат свличания на земна маса, която попадайки в морето би основала условия за предизвикателство на цунами. Подобни данни има за други вулкани, да вземем за пример на Канарските острови.

Изследването, което разкрива опцията за съществуване на голямо свлачище в региона на Санторини, е оповестено в интернационалното геоложко списание „ Бейсън рисърч “, показва организацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР