Данни на Автомобилна администрация показват, че през изминалата година на

...
Данни на Автомобилна администрация показват, че през изминалата година на
Коментари Харесай

Частен случай: Кои са най-честите нарушения на превозвачите?

Данни на Автомобилна администрация демонстрират, че през миналата година на превозвачи са наложени близо 5000 акта. Какви са правата на пасажерите и кои са най-честите нарушавания. Това е тематиката на първия брой на предаването " Частен случай " за 2019 година

Пътуване от Италия до България без билет и обозначен багаж. Прецедент или постоянна процедура са сходни нарушавания при интернационалните автобусни линии. Данни на Автомобилна администрация демонстрират, че през миналата година на превозвачи са наложени близо 5000 акта.

На 22 декември Ася Гардели потегля с рейс от Милано за София. Две седмици по-рано намира по интернет оферта на българска компания от Дупница. По телефона ѝ изясняват, че може да резервира място, а билет се купува при качване в рейса. На автогарата в Милано Ася схванала, че би трябвало да пътува с микробус до мястото, откъдето потеглят два рейса на българската компания.

Ася Гардели: Това беше нерегламентирана спирка. Ние не тръгнахме нито от автопаркинг, нито от автогара, ние тръгнахме от едно спонтанна спирка на улицата в Милано, на края на града, в покрайнините. Багажът ни беше претрупан в багажното без безусловно никакви стикери. Не се знаеше кой куфар на кого е. Това е голям проблем, тъй като те ще намерят някой опиат в куфарите и водачът или някой различен ще каже не е мой - може би е на тази жена. Аз няма по какъв начин да потвърдя, че това не е моят куфар.
В рейса Ася заплатила 70 евро, само че по този начин и не получила билет от водача. По думите ѝ откакто няколко пъти направила забележка, последвала опасност, че ще бъде свалена от рейса.
Ася Гардели: Накрая отидох и попитах водача извинете къде е моят билет? Ами, билети няма - беше еднопосочният отговор. Нямаме билети, не издаваме. И аз споделих значи тук в този рейс никой не е застрахован, при една злополука или загуба на багаж каквото и да стане никой няма застраховка? Еми, да госпожо, в случай че ви харесва.  Нова година в шофьорската кабина Нова година в шофьорската кабина
По празниците нормално хората се събират със фамилиите си. Това обаче не постоянно важи за интернационалните водачи, които гонят периоди и за тях живот...

На 23-и към 17 часа рейсът дошъл на граничен пункт " Калотина ". Ася подала сигнал към граничните управляващи и последвала инспекция. От гранична полиция обявиха за Българска национална телевизия, че техни чиновници са снели пояснения от пасажерите, както и от двамата водачи. Освен Ася още един от пасажерите също се оплакал, че се вози без билет. Сигналът бил пренасочен към Автомобилна администрация и рейсът траял пътя си, защото на пункта няма техни представители.
Бойко Рановски, изпълнителен шеф на ИА " Автомобилна администрация ": Самият билет при пораждане на даден случай потвърждава, че този пасажер е бил в рейса и по-късно той може да си търси съответните права.
От автомобилната администрация обявиха, че по случая е разпоредена инспекция, която би трябвало да завърши до две седмици. Оттам обявиха, че компанията има лиценз и позволение за осъществяване на транспорт по интернационалната линия Милано - Благоевград и досега не е била глобена. Управителят остана сбит и съобщи, че елементи няма да разяснява преди да завърши следствието.
Михаил Билярски, шеф на транспортна компания: Ще се ревизира това нещо - сега не мога да кажа безусловно нищо по случая тъй като бяха почивни дни, бяхме отпуска, ще проверим случая с вътрешно следствие, ще бъдат извикани водачите и стюарда. Това нещо ще бъде тествано до най-малкия подробност.Бойко Рановски, изпълнителен шеф на ИА " Автомобилна администрация ": Има маршрутно разписание. Знае се кои са водачите, известно е час на потегляне. Знае се рейсовете, които са включени в лиценза на тази компания. Проверката ще бъде осъществена и може да бъде потвърдено съответния документ или не е публикуван.  ​При пътешестване в чужбина ще получаваме телефона на денонощната линия в МВнР​ ​При пътешестване в чужбина ще получаваме телефона на денонощната линия в МВнР​
Всеки български жител, притежаващ СИМ-карта на български мобилен оператор, при влизане на територията на непозната страна ще получава от на следващия ден – 7 авг...

За неиздаване на билети глобата за лидера е 700 лв., а за компанията 1 500 лв.. За неиздаване на багажна квитанция глобата за водача е 1000 лв.. Данните на автомобилната администрация демонстрират, че до месец ноември 2018-а са направени малко над 3 700 инспекции на компании превозвачи. Съставени са 4 800 акта, 630 от тях са свързани с транспорт на пасажери. До автомобилна администрация са били подадени 254 сигнала.
Бойко Рановски, изпълнителен шеф на ИА " Автомобилна администрация ": Най-честите нарушавания са неспазване на маршрутните написания, неспазване на местата за прекъсване и качване, неспазване часовете за ръководство на водачите и липса на някои от изискуемите документи за лидера за осъществяване на тази активност като карта за подготовка и психопреглед.
От Автомобилната администрация признават, че има съществени усложнения при контрола. Причината - в множеството регионални дирекции има по един екип, който би трябвало да управлява транспорта на пасажери, товари, както и таксиметровите услуги.
Бойко Рановски, изпълнителен шеф на ИА " Автомобилна администрация ": Най-голямото усложнение е, че огромният брой наказания, които се постановат - доста огромен брой % от тях се апелират и не са влезнали в действие. Те ще влязат в действие след удостоверение от съда. Няма ли влезнало в действие наказателно разпореждане за налагане на глоба не може да почне процедурата по лишаване на лиценза.
При нарушавания на пътя от страна на превозвачи пасажерите могат да подават сигнали когато и да е на откритата телефонна линия към организацията. Ако пасажерът се намира на територията на друга страна инспекторите уведомяват съответните контролни органи, които могат да създадат инспекция. Оттам припомнят, че издаването на билет и багажна квитанция са наложителни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР