Дания, Норвегия, Финландия и Швеция предлагат както световноизвестни, така и

...
Дания, Норвегия, Финландия и Швеция предлагат както световноизвестни, така и
Коментари Харесай

Скандинавия – неочакваната дестинация

Дания, Норвегия, Финландия и Швеция оферират както световноизвестни, по този начин и непознати за българския екскурзиант разнородни атракции


Норвегия, Швеция, Финландия и Дания – тези северни страни сигурно не са най-популярните туристически дестинации. Ако въпреки всичко по стичане на обстоятелстава се озовете там, ето по какъв начин може да запълните времето си. Дори е допустимо тези атракции да ви се сторят толкоз привлекателни, че да отидете до там особено за тях.

Дания


Градините Тиволи

 Градините Тиволи Градините Тиволи
Посещението на Тиволи е безусловно наложително. Щом даже Уолт Дисни се е влюбил в тях, няма по какъв начин да не се харесат даже и на най-капризния екскурзиант. Разположени до централната гара в Копенхаген, достъпът до градините е елементарен. Освен да се разноските към екзотичните градини и постройки, можете да се насладите на увеселителния парк – някои от влакчетата в Тиволи са приети за най-хубавите в цяла Европа. Тиволи е като жива приказка, която ви придвижва от свят в свят в границите на няколко стъпки – японски градини, китайски храмове, дворци и анимирани герои. Щом се уморите от цялото това развлечение, не забравяйте да хапнете в някой от заведенията за хранене в градините, там ще намерите храна както от датската, по този начин и от европейската кухня.


Леголанд – за детето във всеки от нас


Тематичният парк на “Лего ” е най-популярното място за дребни и огромни в цяла Дания. Комплексът разполага и с хотел, в който можете да отседнете, защото един ден развлечение в Леголанд сигурно не е задоволителен! С над 50 разнообразни увеселителни влакчета и други действия, Леголанд ви предлага да се потопите в дребния свят на пластмасовите блокчета, които всички обичат.

Разходка в дъгата


Орхус дава опцията да погледнете на света през шарени очила. Панорамата на музея Арос е апаратура на датски създател, която можем да квалифицираме като непрекъсната творба на изкуството за музея. С диаметър 52 метра, дъгата-панорама оформя кръг, от който имате 360-градусова панорама към града.

Музеят е издигнат, следвайки концепцията на “Божествена комедия ” от Данте Алигиери, като панорамата показва парадайса. В него ще откриете съвременно изкуство – картини, скулптури и съоръжения.

Норвегия


Andoy


Не инцидентно Andoy е наименуван Кралството на китовете – на този остров целогодишно можете да се доближите до китовете, плуващи покрай крайбрежията и да се насладите на тези нежни колоси. Друга известна активност на острова е да посетите изследователската централа на Норвегия за Северното зарево и да научите освен това за космоса. Освен това можете да ловите риба, да се возите на кучешка шейна през зимата или да обиколите острова с велосипед.

Тролската стена – за фенове на приключенията

 Тролската стена Тролската стена
Задължителна дестинация за всеки фен на приключенията, тази скална маса е най-високата отвесна в Европа – 1788 метра с най-дългия маршрут за нанагорнище – 3,5 километра. Можете да къмпингувате в подножието на Тролската стена, заобиколени от останалите вълшебен върхове в този регион, както и красивата река Раума. Ако се страхувате от височини или просто нямате задоволително опит в катеренето при характерни условия, би трябвало да се възползвате от разходките в подножието на скалата.

Зогнефиорд – кралят


Често определян като най-красивия фиорд – Зогнефиорд е и най-дългият в Норвегия и вторият най-дълъг в света. За ден можете да обиколите фиорда с проведените пътешествия по вода и суша. Ако един ден не ви е задоволителен за цялата тази хубост, то тогава можете да отседнете в околните градчета. За авантюристите тази естествена атракция предлага и корабоплаване с каяк до по-отдалечени елементи на фиорда и разходка до най-големия хладилник в Европа – Йостедал.

Финландия


Турку – просвета на кг


Ако сте културни и исторически фенове, то Турку е за вас. Най-старият финландски град може да се похвали със палат и катедрала, които стопират дъха. Музеи, културни събития и локална храна ще ви държат заети през целия ви престой. От Турку можете да се качите на корабче, с което да обиколите близкия архипелаг, или пък да наемете кану и да приключенствате всред островите.

Езерото Саима – девствена природа

 Езерото Саима Езерото Саима
Езерото Саима е най-голямото във Финландия и четвъртото най-голямо сладководно езеро в Европа. Потопете се в хубостта на Саима като наемете корабче, с цел да разгледате островите и дивия живот в този едва обитаем регион. От националния парк Линасари можете да си наемете кану, с което да разгледате достоверната, недокосната финска природа. Ако пък сте запалянковци по гребане, можете да се включите в най-голямото събитие в света по гребане – Състезанието по гребане Сулкава. Ако предпочитате сухоземния превоз, можете да се възползвате от десетките километри велоалеи към Саима.

Суоменлина – цитадела, принадлежала на три страни


Крепостта Суоменлина, ситуирана покрай Хелзинки, е наложителна дестинация за всеки, който желае да се потопи в историята на Финландия. Построена от Швеция, завоювана от Русия и в последна сметка взета от Финландия по време на извоюването на независимостта им, Суоменлина е като разходка в предишното. Крепостта се намира на населен остров, на който можете да се насладите и на красива природа и локална храна, както и на шест разнообразни тематични музея.

Швеция


Gota Canal – круиз на бюджет

 Gota Canal Gota Canal
Каналът пресича южна Швеция и е издигнат, с цел да свързва Гьотеборг с Балтийско море. Днес рядко се употребява за транспортиране на карго и най-популярната му приложимост е като туристическа дестинация. Можете да пропътувате канала по разнообразни способи – с круизно корабче, кану, каяк, с колело или пешком. Круизите са сред 2 и 6 дни разглеждане на забележителности по канала и локална храна. Ако предпочитате да се насладите сами на пътуването, по крайбрежията има доста дребни хотелчета, където да отседнете, както и дребни ферми и магазинчета, където да опитате локалната храна.

Светът на Астрид Линдгрен


Ако пътувате с деца (или просто детето към момента живее във вас), не пропускайте Светът на Астрид Линдгрен. Потопете се в приключенията на Пипи Дългото Чорапче и Карлсон и се срещнете персонално с тях. Тъй като един ден надали ще е задоволителен, с цел да изживеете своята детска фантазия, имате опцията да останете за 2-3 дни, Светът на Астрид Линдгрен предлага и нощувки.

Абиско и Аврора


Нямаше по какъв начин да пропуснем споменаването на Северното зарево, щом приказваме за Скандинавия като туристическа дестинация. Може би едно от най-красивите и вълшебен естествени феномени – Северното зарево, може да бъде следено от обсерваторията в шведския град Абиско. Тъй като градът е ситуиран сред планини и небето е чисто, има огромен късмет да видите преливащите се светлини в интервала ноември – март.

*Авторката живее от година в Дания и постоянно пътува до останалите скандинавски страни

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР