Дания е под натиск да реши дали новия руски газопровод,

...
Дания е под натиск да реши дали новия руски газопровод,
Коментари Харесай

Руската газова дилема на Дания

Дания е под напън да реши дали новия съветски газопровод, който би трябвало да придвижва газ до Германия, може да бъде издигнат покрай балтийския бряг -- решението, което я слага под опцията от открит огън и от другари, и от врагове.

Копенхаген не желае сама да позволи една от най-сложните обстановки пред дребната европейска страна от Студената война насам, написа Reuters. Но търсенето ѝ на обща позиция измежду Европейския съюз по отношение на оферти газопровод е безнадеждно поради разделянето измежду членовете на Блока дали Стария континент би трябвало да прави повече бизнес с Москва - макар анексирането на Крим, активността ѝ в Сирия и обвиняванията за ликвидиране на английска земя.

Датското държавно управление се изправят пред лобита от Русия, Европейски Съюз и Съединени американски щати за плана " Северен поток 2 ", който ще коства над 9,5 милиарда евро. Начело стои Владимир Путин, само че той е финансиран от пет западни компании.

" Те са под голямо напрежение от всички страни ", споделя почитан европейски политик. Няма избран период, в който Дания да би трябвало да реши, само че отговор се чака тази пролет, а Копенхаген към този момент отсрочи периода. Но той не може да бъде отлаган постоянно.

Вето от датска страна на база национална сигурност ще накара Русия, която доставя към една трета от нужната на Европа газ, да откри нов път за газопровода.

" Не става въпрос за газ, това е едно от най-важните външнополитически решения в Дания от Студената война насам ", сподели старши откривателя по външна политика Ханс Моурицен от Danish Institute for International Studies.

Всяко закъснение към този момент вреди на Русия и на колоса Gazprom, който желае да извие ръцете на Украйна за новата договорка за пренос на газ след 2019 година. То основава и неустановеност за сътрудниците на компанията - немските Uniper и Wintershall, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie.

Достъпът до газ от Русия на ниски цени, което би трябвало да компенсира намаляващия рандеман в Холандия, е приоритет за северноевропейските страни, и изключително за Германия, само че източните членки се тормозят, че газопроводът ще направи Европейски Съюз пленник пред съветския газ.В страните от Скандинавския полуостров най-важна е сигурността -- изключително след военните маневри на Русия към Балтийско море.

Съединени американски щати, която е в твърда съпротива, употребява тези терзания. Конфиденциална връзка от Вашингтон, забелязана от Reuters и предопределена за Европейски Съюз, твърди, че нов газопровод ще ускори властта на Русия в района.Швеция и Финландия към момента не са дали позволение за 1 225-километровия газопровод, който би трябвало да мине под Балтийско море през извънредната им икономическа зона. Германия към този момент го направи.

Но единствено в Дания газопроводът би трябвало да мине под суверенни териториални води, което дава повече тежест на решението.

Датски политици към този момент обявиха, че ненавиждат, че би трябвало да заемат страна и не бързат с решението. " Погледнато от една страна, това е прекомерно огромна задача за Дания ", споделя един от тях.

С ново законодателство датчаните обмислят към момента решението си дали терзанията по отношение на външната политика на Москва и за сигурността оправдават блокирането на газопровода. Те би трябвало да вземат поради всички възражения на сътрудниците: че нов газпровод ще понижи поддръжката на Брюксел за Украйна, като я лиши от такси за пренос, ще усили зависимостта от Газпром и ще концентрира доставките на газ по единствен път до Германия.

Законодателната власт даде опция на държавното управление да забрани газопровода още през ноември, само че страната очакваше поддръжката на Брюксел.

Дания е една от 14-те страни от Европейски Съюз, които изгониха съветски дипломати поради случая във Англия. Твърде рано е да се каже дали опитът за ликвидиране ще бъде включен в решението за " Северен поток 2 ", споделя външният министър Андерс Самюелсен.

Ако Дания сама наложи несъгласие, това ще има неприятни последици, а най-засегнати ще са Германия и Русия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР