ДАНИЕЛА ТЕОФИЛОВА Заради постоянно растящия наплив от чужди туристи Пловдив все

...
ДАНИЕЛА ТЕОФИЛОВА
Заради постоянно растящия наплив от чужди туристи Пловдив все
Коментари Харесай

Мильо е кадемът на чужденците в Пловдив, в Стария град ахкат...

ДАНИЕЛА ТЕОФИЛОВА

Заради непрекъснато растящия напор от непознати туристи Пловдив от ден на ден наподобява на Вавилон. Напоследък най-вече са англичаните и американците, само че тук може да се срещнат хора от всички краища на света, изясняват уредниците на безплатните турове по забележителностите на града. Освен западноевропейци, непрекъснато идват израелци и австралийци.

И в случай че преди години пътешествениците напълно инцидентно са попадали в Пловдив след обиколка на София, то в този момент напълно осъзнато го посещават. " Може градът ни няма репутацията на Париж, Рим или Венеция, само че той притегля туристите с античната си архитектура, невероятна комбинация от култури и превъзходна кухня, освен това на отлични цени ", изясняват гидовете доброволци. Според тях броят на чужденците към този момент гони равнищата отпреди пандемията. 



“Най-впечатлени остават от Античния спектакъл, Етнографския музей и къщата на Степан Хиндлиян в Стария град. По време на обиколката им описваме за това по какъв начин в къщите не е имало течаща вода, а когато влезем в тази и им кажем, че тук дори е имало шадраван, от който е течал розова вода, те остават доста сюрпризирани ”, споделя Цвета от Сдружение “365 ”.

Вече се носят митове за шанса, който носи статуята на локалния чудак Мильо. Хиляди туристи се допират до нея с вяра желанията им да се осъществен. В обществените мрежи към този момент има няколко истории на влюбени, които са се срещнали на Главната, а фотографията пред ухиления Мильо е довела и до женитба. Като куриоз пък се споделя историята на двама австралийци, които се срещнали в Пловдив и по този начин разбрали, че в родината си живеят на една и съща улица, само че в никакъв случай не са се виждали. 



Любимо място на чужденците е и артистичния квартал " Капана ". Малките спретнати заведения там ги притеглят с домашно приготвените питиета и достоверна кухня.

Профилът на туристите през последните години е много изменен. Организираните екскурзии са все по-малко на фона на независимите пътешествия. Чужденците избират да отседнат в хостел и сами да провеждат програмата си за обиколка на забележителностите. Много от тях желаят да отидат тук-там, които не са измежду фамозните атракции, само че са известни и обичани за пловдивчани. 

" Казват, че желаят да се се слеят с локалните хора, да усетят техния дух. Някои се пробват да заучат и български думи ", описват гидовете. Обикновено безплатните турове стартират от постройката на Общината и приключват на Римския стадион. " Пада огромно ахкане още до момента в който вървим по Главната и преглеждат фасадите на старите здания. В Стария град пък се скъсват да се снимат, тъй като имат възприятието, че са се върнали епохи обратно ", изясняват доброволците, които развеждат непознатите туристи. И признават, че от време на време през очите на гостите откриват чара на най-стария жив град в Европа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР