Дани Бойл вече официално започна работа по 25-ия филм за

...
Дани Бойл вече официално започна работа по 25-ия филм за
Коментари Харесай

Дани Бойл – Джентълмен и хулиган

Дани Бойл към този момент публично стартира работа по 25-ия филм за Джеймс Бонд. След дълги спекулации и въпросителни към следващото премеждие на сътрудник 007, планът попадна в ръцете на един от най-успешните и прославени английски режисьори, а Даниел Крейг още веднъж ще изиграе основната роля на шпионина ухажор в работа на Нейно Величество. Вече седмици наред в медиите се разпростира диалог за това по какъв начин би могъл да наподобява филм за Бонд под режисурата на подобен влиятелен, само че в това време провокативен занаятчия като Дани Бойл.

На 61 години той е във солидна креативна и физическа форма. Едновременно благородник и гамен. Провокатор и традиционалист. Класик и бунтовник. Режисьор на иконични съвременни класики като “Плитък гроб ”, “Трейнспотинг ” и “28 дни по-късно ”, “127 часа ” и други. Носител на “Оскар ” ца “Беднякът милионер ”. Творчески шеф на летните олимпийски игри в Лондон от 2012-а година. Човек, който държи на правилата си и даже отхвърли рицарско звание. Не са малко хората от артистичния свят, постоянно изкушени от почести, движени от суетата, които биха споделили “Не ” на сходно самопризнание. Но Дани Бойли беше напоколебим. Той съумя да вкара Кралица II в изключително занимателен скеч точно с Даниел Крейг като Джеймс Бонд по време на режисираното от него, ужасно зрелищно разкриване на Олимпийските игри в Лондон преди осем лета. Но след това отхвърли да получи купа и поляризира публичното мнение. За него очевидно е било по-важно да остане естествен, елементарен, земен, работещ човек, който не желае да принадлежи към някаква колкото нереална, толкоз и действителна висша класа, отделена и изолирана от останалите сегменти на английското общество. “Искам да съм по-близо до хората ”, сподели тогава той.

Но едно е несъмнено – оня толкоз забавен епизод от откриването на Олимпиадата с Кралицата и сътрудник 007 през днешния ден наподобява като знамение по отношение на ориста на Бойл и Бонд. Пътищата им се пресякоха. Резултатът ще стане явен следващата година, когато се чака грандиозната премиера 25-ия филм за най-прочутия екранен разузнавач. Филмът ще нахлуе в салоните по целия свят на крилете на славата на своите основатели и финансовия супех на предходните няколко екшъна от франчайза, режисирани от Сам Мендес. Филмовите критици и почитатели в действителност са в очакване на това какво ще направи Бойл с поредицата. Той е висш заповедник на зрелищните фрагменти, на секса и насилието в киното, на безупречно хореографирания екшън.

Дани Бойл се ражда 20 октомври 1956 година в Манчестър, Англия, в семейство на ирландци от графство Голуей. Завършва британски език и драматургия в Университета “Бангор ” в Уелс.

Бойл апочва кариерата си на сцената. Той става сполучлив млад сценичен режисьор в Лондон. По-късно се трансферира в киното и прави един от най-зашеметяващите пълнометражни дебюти за полдените десетилетия. “Плитък гроб ” ( ”Shallow Grave ”) е на ниска цена, само че безпределно гръмък и зрял трилър с детайли на хорър и доста черен комизъм. Филмът става шлагер и за малко време си връща вложените средства, а Дани Бойл става разпознаваемо име и е апетитен като един от най-обещаващите млади режисьори на Острова. Той не разочарова хората, дали позитивните прогнози за развиването на кариерата си и още през 1996-а режисира монументално сполучливия и авторитетен филм “Трейнспотинг ” по едноименната паметна книга на Ървин Уелш. След този успех, Холивуд приема Бол с отворени прегръдки и той отива в Съединени американски щати, където снима “Луд живот ”, “Плажът ”, “Съншайн ”, “127 часа ” и други влиятелни и високобюджетни планове.

През 2009 неговата екранизация на книгата “Q and A ” на Викас Сваруп – “Беднякът милионер ”, печели 8 награди “Оскар ” и 4 награди “Златен глобус ”, сред които за най-хубав филм и за най-хубав режисьор.

Бойл продължава да работи пламенно и всеки негов филм, без значение дали е сполучлив или не, се отличава с неповторима визия, трансформирала се в запазена марка на режисьора.

Разочарова с продължението на „ Трейнспотинг ”


Дани Бойли е направил някои от най-хубавите филми за последните 25 години, само че той разочарова по-взискателните си фенове с продължението на паметната съвременна наркоманска класика “Трейнспотинг ”. Втората част излезе предходната година и беше като бледа сянка на смелия, пионерски, провокативен, художествено великолепен оригинал от 1996-а година. За българските фенове “Трейнспотинг 2 ” беше забавен поради присъединяване на актрисата Анжела Недялкова в основната женска роля и сцената, снимана на гара “Подуяне ” в София. Самият Бойл, вместо да прати помощник и спомагателен екип, беше пристигнал до България, с цел да режисира персонално късия епизод на гарата с присъединяване на Недялкова. Уви, филмът в действителност беше тежко креативно отчаяние, изключително в подтекста на превъзходния първи “Трейнспотинг ”.

За него


Един от най-хубавите режисьори в англоезичния свят


Още когато гледах “Трейнспотинг ” за първи път в средата на 90-те години на предишния век, бях наясно, че е юридически от занаятчия. Бойл е виртуоз на флуидната, постоянно движеща се камера и наситения с адреналин монтаж. Той безспорно е един от най-хубавите режисьор в англоезичния свят. Затова бях извънредно горделив, когато получих предложение да вземам участие в “Плажът ” под режисурата на Дани. Сработихме се и си прекарахме отлично. Той е огромна работа.

Леонардо ди Каприо, артист и продуцент


Много неща могат да се научат от него


Дани е неизмеримо талантлив режисьор и хуманен мъж с необятна душа. Общуването с него те оставя с чувството, че научаваш нещо. Много неща могат да се научат от него. Това е нещо значимо. Не всяка връзка с човек подтиква сходна страст. Сценарият на “Транс ” беше удивително проницателен и атрактивен. Бях сигурна, че желая да взе участие в този филм.

Росарио Доусън, актриса


Дани е национално благосъстояние


Страшно доста се зарадвах, когато Дани беше определен да режисира откриването на летните Олимпийски игри в Лондон. Той беше допустимо най-подходящият избор за тежката задача. И се оправи ослепително. Дани е национално благосъстояние. Кариерата ми потегли нагор с него. Участвах в “Плитък гроб ”, “Трейнспотинг ” и “Луд живот ”. После имахме различия, само че се разбрахме и въпреки всичко направихме дружно “Трейнспотинг 2 ”, което беше прелестно прекарване.

Юън Макгрегър, артист
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР