Данък върху нсвръхпечалби трябва да бъде наложен на други сектори

...
Данък върху нсвръхпечалби трябва да бъде наложен на други сектори
Коментари Харесай

Профсъюзите в ЕС искат данъци върху свръхпечалбите на компаниите

Данък върху нсвръхпечалби би трябвало да бъде натрапен на други браншове на европейската стопанска система, съгласно една от най-големите синдикални организации в Европа, написа Euronews.

Миналия септември беше утвърден краткотраен налог върху свръхпечалби, с цел да се лимитират непотребните облаги на фирмите за изкопаеми горива и Естер Линч, общоприет секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC), споделя, че в този момент би трябвало да бъде продължен.

" Мерките, които би трябвало да се подхващат, са да се усилят налозите върху свръхпечалби, защото доста компании през предходната година, 2022 година, усилиха, удвоиха облагите си, без никакво нарастване на техните налози ", сподели Линч.

Доклад, оповестен по-рано тази седмица от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), разказва служащите като жертви на " двоен удар " - инфлацията понижава заплатите им, до момента в който налозите върху труда се покачват. Имало загуба на покупателна дарба в 35 от 38-те държави-членки.

Линч сподели, че Европейската централна банка утежнява обстановката, като покачва лихвите. " Увеличаването на лихвените проценти е неверното решение ", сподели шефът на ETUC.

" Това просто удря по-тежко работещите хора и фамилиите. Много фамилии имат заеми за неща като кола и в този момент даже виждаме, че фамилиите би трябвало да слагат сметки за електричество и други сметки в кредитните си карти. "

" Когато увеличим и лихвените проценти върху всичко това, се получава една сложна обстановка, безусловно невъзможна за ръководство. "

Миналата година повишението на цените на битовите сметки, превоза и храните е било три до четири пъти по-високо от нарастването на заплатите, съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Общата инфлация в Европейски Съюз е 9,2%, до момента в който междинното нарастване на заплатите е единствено 4,4%.

Някои специалисти приканиха за нов антикризисен финансов инструмент за битка с сходни компликации, само че европейският комисар по заетостта и обществените права Николас Шмит отбрани позицията на Комисията за целенасочена поддръжка за по-уязвимите и справяне с нелоялните практики.

" Имаме липса на конкуренция в някои браншове ", сподели Шмит в изявление. " Имаме специфични облаги, взети с аргумента, че има инфлация и по тази причина покачват цените. Това води и до повишение на цените в някои браншове и с това би трябвало да се борим. Може да се направи и посредством повече конкуренция на разнообразни пазари. "

Организацията за икономическо сътрудничество и раз предизвестява в отчета си, че най-засегнати от този по този начин наименуван " двоен удар " са фамилиите с деца, изключително с по-ниски приходи и че системите за данъчни облекчения не се поправят изцяло в сходство с инфлацията.
 Министърът на стопанската система не поддържа налога „ свръхпечалба “ на МФ
Министърът на стопанската система не поддържа налога „ свръхпечалба “ на МФ

Никола Стоянов: Никога не сме мислили за таван на цените
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР