Данък уикенд“ вече ще е три пъти по-нисък. С приетите

...
Данък уикенд“ вече ще е три пъти по-нисък. С приетите
Коментари Харесай

Три пъти по-нисък данък „Уикенд”

Данък „ уикенд “ към този момент ще е три пъти по-нисък. С признатите на второ четене промени в ЗКПО бе решено той да бъде понижен от 10% на 3 %.

Разгорещен спор вървеше до последния миг дали да данъкът да бъде понижен или отстранен напълно. Премахването на данъка беше записано в съдружното съглашение, с което се сътвори това ръководещо болшинство. Оказа се, че няма по какъв начин да бъде отсечен, тъй като е отговорности на страната ни по евродиректива.

С измененията се резервира разграничаването на разноските, свързани с персонално прилагане на фирмени активи, като са планувани три категории - транспортни средства, недвижима благосъстоятелност и различен тип активи. Така действително цялата бумащина към администрирането им остава същата и действително облекчението няма да е огромно, разясняват данъчни специалисти.

Спорният данък беше въведен през септември 2016 година и с решение на Народното събрание влезе в действие със задна дата – от 1 януари 2016 година Нарекоха го налог „ Горанов ” на името на тогавашния министър на финансите Владислав Горанов. Тогава депутатите взеха решение полученият в натура приход от служителя или шефа на компанията да се полза със ставка от 10 на 100, в случай че е обвързван с използването на фирмени  активи – коли, телефони или парцели. Целта беше компаниите да не заявяват по-големи разноски, а част от активите - да вземем за пример длъжностен автомобил, на практика да се употребяват за персонални цели.

Интересно е да напомним една словесна престрелка сред Дянков и Горанов още преди налогът да стане факт. Ученикът на Дянков разяснява рецензията на учителя си, който беше декларирал, че  концепцията за въвеждане на така наречен налог " уикенд " е " недомислица ".

Дянков няма по какъв начин да има цялостен взор, тъй като не е министър и това му пречи на разбора, сряза го тогава Горанов.

Депутатите унищожиха налог „ Лихва ”. Това стана факт, откакто се откри, че от облагането на на лихвите от дълго време няма смисъл. Няколко години след въвеждането му през 2013 година от него постъпваха към 50 милиона в хазната, а последните години приходите паднаха до към 5 млн. лева

" Няма смисъл от този налог, банките към този момент не одобряват депозити, подвигат таксите по всички сметки и поставят наказателна такса за огромните спестявания ", сподели за „ БАНКЕРЪ ” ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански. За последната година приходите от налог " рента " били 5 млн. лева, до момента в който разноските за администрирането му - за 5.5 млн. лева

След като приходите не оправдаха упованията, беше решено ставката да се понижава c 2 процентни пyнĸтa вcяĸa гoдинa. Πpи тaзи cxeмa в paмĸитe нa 5 години дaнъĸът тpябвaшe дa доближи нулева ставка.

B ĸpaя нa 2014 година тогавашният финансов министър Петър Чобанов предложи на Народното събрание дa зaпaзи paзмepa нa дaнъĸa, ĸoйтo тoгaвa бeшe 8%. Така пpeз 2015 година дaнъчнaтa cтaвĸa остана на същото равнище, както е и до през днешния ден. Същевременно се разшири базата и започнаха да се таксуват приходите от безсрочните влогове и сметки.

Но на това безумство най-сетне беше комплициран край.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР