Данък богатство е лош подход за изплащане на противопандемичните дългове

...
Данък богатство е лош подход за изплащане на противопандемичните дългове
Коментари Харесай

Данък богатство не е лек срещу дълговото бреме

Данък благосъстояние е неприятен метод за погашение на противопандемичните задължения и може да се трансформира в непрекъснат, в случай че бъде въведен, предизвестява Нобеловият лауреат по стопанска система Ангъс Дийтън. Облагането на лицата с най-високи приходи " е извънредно мъчно осъществимо " и дава на заможните " големи учредения да го избегнат и те ще го създадат ", добавя Дийтън. Той е професор в университета в Принстън и работи по публично изследване на неравенствата във Англия.

Забележките на професора са ответен удар против растящия брой политици, призоваващи богаташите да поемат по-голяма част от рекордното дълово задължение, насъбрано от държавните управления в хода на битката им с COVID-19. МВФ предложи по време на пролетните си заседания през предходната седмица да се вкара краткотраен данък на заможните, който би оказал помощ за понижаване на обществените неравенства, задълбочени по време на пандемията.

Във Англия концепцията за в допълнение облагане на активите на най-богатите се радва на сериозна поддръжка - над 54% от британците го избират като метод за привличане на спомагателни бюджетни средства, съгласно анкета, извършена през лятото на 2020-а. 

Професор Дийтън се притеснява, че краткотрайният налог благосъстояние ще се трансформира в непрекъснат, тъкмо както се е случило с ДОД. Той напомня, че британците са го въвели, с цел да финансират войните против Наполеон и през днешния ден той е един от най-важните източници на бюджетни доходи. 

Дийтън предлага да не се лимитират обществените услуги и предизвестява, че " деструктивните представители, съперниците на дефицитите и специалистите по стягане на коланите " ще провокират злополука, ако орежат средствата за опазване на здравето и обучение. Професорът оглавява екип от специалисти на Острова, проучващи по какъв начин да се понижат неравествата, при които младите и по-слабо образованите изоствата от ден на ден зад богаташите. Институтът за фискални проучвания възнамерява да разгласява заключенията на учените през 2023-а. 

Според Дийтън образованието става все по-важна променлива големина при установяване на благосъстоянието на хората. Докато безработицата последователно губи своето значение като знак за икономическо здраве. Възстановяването от пандемията ще сътвори нови работни места, само че доста повече ще бъдат изпадналите от трудовия пазар, прибавя професорът. Просто тъй като при всеки стопански взрив заетостта нараства, само че в никакъв случай не доближава предходното си върхово равнище. И се трансформира в безкрайна низходяща серпантина, която просто ще би трябвало да се промени. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР