Дали светът става все по-чудат“ или разказите на Олга Токарчук

...
Дали светът става все по-чудат“ или разказите на Олга Токарчук
Коментари Харесай

Чудото Олга Токарчук

Дали „ светът става все по-чудат “ или разказите на Олга Токарчук са изненадващи? Последната ѝ книга на български в превод на Силвия Борисова в действителност дава отговор на заглавието си „ Чудати разкази “. Това, което не изненадва е геният на писателката да въвлича читателя и в най-неочакваните истории и той да „ излиза “ от тях изменен.

 Това не е просто алманах с разкази, събрани на инцидентен принцип, а през цялата книга – от първия „ Пътникът “, та до последния „ Календар на човешките празници “ се усуква нишката на необятното въображение на Токарчук. Това въображение към този момент познаваме добре от много книги, излезли от нея на български, само че в тази тъкмо доста компактно то е обвързано, преплетено с нейната богата осведоменост в региона на науката и историята. И това не е напълно ново, когато става дума за прозата на Олга Токарчук, само че в „ Чудати разкази “ тя подчертава мощно върху науката и екологията, като го прави по нейния внимателен и привлекателен фасон на писане.

Тази книга дава доста огромно поле за размисъл, което прочее прави всяка нейна книга, като ни отпраща в оня чудноват свят, който е към нас, в който живеем, изпълнен с чудати същества, само че който е бил и е част от нас, а съгласно Токарчук – от ден на ден ще ни удивлява. Защото тя в действителност е сензитивен повествовател.

Чуйте Силвия Борисова в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР