Дали е възможна бърза велосипедна революция? Да, в Китай се

...
Дали е възможна бърза велосипедна революция? Да, в Китай се
Коментари Харесай

Зелена светлина: Велосипедната революция на Китай

Дали е допустима бърза велосипедна гражданска война? Да, в Китай се случва, със системата за споделени колела. Бизнес за милиарди, който завладява градовете и трансформира улиците им. Милиони колела, които могат да бъдат взети, карани и оставени на комфортно място. Без велосипедни стойки и комплицирани заключващи системи. А единствено с мобилно приложение и против минимално възнаграждение.

В скоростните темпове на китайската велосипедна гражданска война се убеди и екипът на " Зелена светлина ". Пекин още веднъж ни потвърди, че е най-бързо изменящото се място в света. Само преди две години по улиците се движеха обичайни колела и броят им очевидно отстъпваше пред колите. Но в този момент колоездачите са на всички места. Мобилните приложения за наемане на велосипед в Пекин се употребяват от 11 милиона консуматори - т.е. съвсем половината от популацията на китайската столица.

Двуколесните промени тръгнали от Ханджоу - най-красивито място в страната, прочут като градът на милиардерите. Системата за споделени колела била въведена там още преди 9 години. През 2014-та, обаче, локалните управляващи подели акция за ограничение на замърсяването на въздуха. Линиите на метрото били разширени, дизеловите и бензинови таксита и рейсове били сменени с електрически. А броят на велосипедите чартърен доста бил повишен.

Сега, в пиковите часове, всяка секунда се наемат най-малко по 40 велосипеда. Градът предлага 85 хиляди колела за споделено прилагане. И да, ограниченията са подобрили доста качеството на въздуха в Ханджоу.

Не липсват и рецензии. Най-вече поради неналичието на строги правила. Велосипедите могат да се вземат отвред и да оставят на всички места. А в случай че се счупят, постоянно биват зарязвани на улицата. Над 70 са фирмите в Китай, които оферират колела чартърен. Борбата за нови пространства безусловно наводнява улиците с колела. Наскоро управляващите на Шанхай не разрешиха на компаниите да разполагат в допълнение колела в мегаполиса. Но велосипедната гражданска война не стопира. Тя преодолява компликациите по метода опит-грешка-поука и притегля от ден на ден ползватели в задъханите от трафика градове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР