Дългоочакваното заседание на Комисията по външна политика, на което трябваше

...
Дългоочакваното заседание на Комисията по външна политика, на което трябваше
Коментари Харесай

Отложиха заседанието на Външна комисия

Дългоочакваното съвещание на Комисията по външна политика, на което трябваше да бъде разисквано френското предложение за разрешаване на разногласието сред София и Скопие, бе отсрочено, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На съвещанието участва министърът на външните работи Теодора Генчовска и екип на външно министерство.

Депутатът от Движение за права и свободи Станислав Атанасов съобщи, че Министерство на външните работи е изпратило всички вероятни документи, които можем да получим. „ Не мисля, че можем да получим освен това от министерството на външните работи, по тази причина предлагам да отложим комисията, до момента в който Министерски съвет не внесе решение. След внасянето не решение, откакто групите се срещнат, тогава можем да проведем комисия. Смятам, че днешното съвещание е безусловно напразно и предлагам да бъде отсрочено “, сподели той.

Бившият външен министър Екатерина Захариева се възмути, че едвам в този момент се организира съвещанието на Комисията, откакто документите са били импортирани още в петък и се е наложило толкоз дълго да се чака.

„ След очакване от петък, грамата беше изпратена в 15.30 часа. Няма да разясня решението на Министерски съвет от предходната седмица, че е противоконституционно. Очевидно по този начин е решил министър председателят Петков да подреди на посланика да внесе френските оферти непосредствено в Народно събрание без мнение на Министерски съвет. Ние чакахме дни наред да бъде свикано това заседание след вероятно мнение на Министерски съвет и предложение каквото и да е било то. Свикахте го след обществен и медиен напън. Защо в случай че това съвещание беше толкоз незабавно, не беше свикано през почивните дни “, съобщи Захариева и акцентира, че днешното съвещание е безсмислено.

Според нея това, което се случва на съвещанието е „ цирк и спешен ПР “. Тя направи забележка и на председателката на комисията, че е изпратила писмо до външния министър да внесе план на решение в Народно събрание. „ Г-жо ръководител, външният министър не е от органите, които имат законодателна самодейност “, обърна се Захариева към Венцислава Любенова.

В последна сметка съвещанието беше прекъснато след гласоподаване. Мотивът за прекратяването е, че Министерски съвет първо би трябвало да вземе решение и по-късно по него да се произнесе Народното събрание.

Венцислава Любенова изрази страдание, че съвещанието не се е провело. „ Дискусията не можа да се състои. Ще свикаме изключително съвещание, ще уточним тъкмо по кое време, с цел да бъде извършена тази полемика “, сподели тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР