Дългоочакваното пътуване на Паметника на съветската армия от Княжеската градина

...
Дългоочакваното пътуване на Паметника на съветската армия от Княжеската градина
Коментари Харесай

Пътуването на Паметника на съветската армия към музея може да започне

Дългоочакваното пътешестване на Паметника на руската войска от Княжеската градина към Музея на социалистическото изкуство може да стартира!

Правителството одобри решение за смяна на статута на Паметника на руската войска (ПСА) от обществена държавна благосъстоятелност в частна държавна благосъстоятелност. 

" С решение на държавното управление от през днешния ден се трансформира статутът на парцел обществена държавна благосъстоятелност в парцел частна държавна благосъстоятелност. Същият се намира в Княжеската градина в София и съставлява мемориален комплекс " Паметник на руската войска ". Решението е по предложение на регионалния шеф на София, в чието ръководство е парцелът. Той би трябвало да отрази смяната в Акта за държавна благосъстоятелност ", оповестяват от Министерски съвет.

Пред Mediapool регионалният шеф на София   Вяра Тодева уточни, че тази стъпка е нужна, с цел да се задейства дългата процедура по преместването на ПСА от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или на друго място. Тодева посочи, че тепърва ще се избере най-подходящия процедурен вид по какъв начин да стане преместването и дали е належащо и следваща смяна в статута от частна държавна благосъстоятелност в общинска благосъстоятелност. 

 

Преместването на МОЧА е на разстояние един автограф на Вяра Тодева!
Posted by Трайчо Трайков - кмет на регион „ Средец “ on Saturday, 15 July 2023
Столичният общински съвет взе решение през март да реалокира паметника в Музея на социалистическото изкуство в София. Няколко дни преди този момент Трайчо Трайков, кмет на регион " Средец ", където се намира паметникът, изпрати писмо до тогавашния областен управител на София, назначения от служебното държавно управление на Гълъб Донев Митко Михайлов, да го деактува и монументът да стане благосъстоятелност на Столичната община. Кметът Йорданка Фандъкова също е изпратила писмо до регионалния, с което го среща с настояването на СОС за пренасяне.

Действия обаче не бяха подхванати.  Дебатите за ориста на ПСА се водят от години - решение за демонтирането му е взето от Столичния общински съвет още през 1993 г.  Той е повдигнат в Княжеската градина през 1954 година Представлява 37-метрова пирамида, върху която се извисява 8-метрова скулптурна комбинация – руски боец с оръжие, български служащ и майка с дете, като оръжието е най-високата точка на композицията...

 

Адиос МОЧАчос Кметът на р-н " Средец " Трайчо Трайков разпорежда процедура по преместването на Паметника на Съветската...
Posted by Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia on Friday, 25 February 2022
 

Паметникът който е прочут и като МОЧА -  Монумент на окупаторската Червена войска, неведнъж е ставал обект на разнообразни акции. След като през февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна, те зачестиха в символ на митинг против съветската експанзия, преди няколко месеца 61-годишен мъж счупи паметната плоча с надписа на монумента, с цел да съобщи позицията си. 
 Карането на тротинетки в София се лимитира с нови правила
 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР