Дългоочакваното изкупуване на зърно от държавата за 1.1 млрд. лв.,

...
Дългоочакваното изкупуване на зърно от държавата за 1.1 млрд. лв.,
Коментари Харесай

Изкупуването на зърно от държавата пред провал. Търговският регистър блокира инициативата

Дългоочакваното изкупуване на зърно от страната за 1.1 милиарда лева, което буксува към този момент 3 месеца, е под въпрос и има действителен риск да не се осъществя. Причината е, че Агенцията по вписванията отхвърля да усили капитала на компанията “Врана” ЕАД, която би трябвало да прави покупко-продажбите от името на страната, а агроведомството към този момент апелира този отвод пред съда. Това стана ясно по здрач в сряда от изявление на аграрния министър Иван Иванов пред парламентарната комисия по земеделие.

Агенцията по вписванията дава отвод за нарастване на капитала на “Врана” ЕАД и пита за какво сумата от 1.1 мрлд. лева не е по сметка на упоменатата фирмата-купувач, която ще прави покупко-продажбите от името на страната, а е в сметка на Министерство на земеделието. От ведомството отвръщат, че компанията е 100% благосъстоятелност на министерството.

" Ние имаме отвод от Агенцията по вписването за увеличение на капитала на “Врана” ЕАД. В момента апелираме този отвод и в случай че той бъде доказан от съда, вероятността, че предвижданията за отпадане не нуждата от договорката, може да се случат, само че да изчакаме правосъдното решение”, сподели министър Иванов пред депутатите в сряда.

Той добави, че, в случай че се окаже след правосъдното решение, че няма опция да се извърши договорката по изкупуването на зърното ще рапортува на министър-председателя Кирил Петков и на Министерски съвет и те ще преценяват " по какъв начин да се действа оттук насетне ".

Търговският указател желае доказателства, че средствата са импортирани в сметка на “Врана”

Проверка на Mediapool в Търговския указател сподели, че агроведомството е подало тъжба против отхвърли на Търговския указател пред Софийски градски съд на 26 май. Прелюбопитен подробност е, че Агенцията по вписванията отхвърля увеличавенето на капитала, тъй като изисква доказателства, че “сумата, с която се усилва капитала на сдружението е импортирана по сметката на дружеството” . От обясненията на Министерство на земеделието излиза, че средствата са пстъпили в сметка на ведомството, което е принципал на компанията, и ще се дават на сдружението единствено след документално поискване за осъществяване на заплащания. Явно, де юре, сходен метод на нарастване на капитала на “Врана” ЕАД не се приема от Агенцията по вписванията и ведомството не дава зелена светлина, тъй като парите непосредствено не се преведени в сметка на компанията.

В жалбата, подадена от “Врана ЕАД”, с която се нападна решението на Търговския указател пред съда, се споделя, че в законоустановения период сдружението към този момент е дало пояснения пред Агенцията по вписванията. Приложено е разпореждане от 18 март на кабинета “Петков”, с което са утвърдени промени в бюджета на Министерство на земеделието, които разрешават увеличение на капитала на сдружението с 1.1 милиарда лева

" В постановлението е категорично посочено, че средствата от нарастването на капитала се съхраняват по сметка за " непознати средства " на Министерство на земеделието и се дават по сметка на “Врана” ЕАД при нужда от осъществяване на заплащания въз основа на документално искане на сдружението до Министерство на земеделието” , аргументират се от държавната компания.

Приложена е и уверение от Българска народна банка , от 11 май, че сумата от 1.1 милиарда лева е постъпила в упомената сметка за “чужди средства” на Министерство на земеделието с съображение за заплащане на нарастване на капитала на “Врана” ЕАД , по този начин както изисква постановлението на Министерски съвет.

От агроведомството отвръщат, че посредством “сметки за непознати средства” не може да се правят и регистрират други действия с изключение на администрирането на непознати средства .

От скандал в скандал

Към края на март стана ясно, че. До избора на тази компания се стигна след провал, като първо за осъществяването на тази интервенция бе определена държавната компания " Сортови семена-Елит ". Това не се случи, тъй като управлението на последната компанията отхвърли да извърши покупко-продажбите с претекст че няма механически и логистичен капацитет, не може да поеме отговорност за разходването на такава голяма сума и заедно подаде едномесечни предупреждения за овакантяване. Земеделският министър, тъй като управлението на сдружението било близо до ГЕРБ.

Успоредно с това опозицията и Мая Манолова огласиха информации, че ще се платят големи комисионни на брокери по покупко-продажбите със зърно от. По-късно в изявление за Mediapool зам.-министърът на земеделието. и ще има единствено за стоковите тържища, през които ще станат покупко-продажбите. Държавата ще употребява брокери на Държавния запас, които са държавни чиновници на заплати и не получават комисионни за покупко-продажбите, които осъществят.

Държавата възнамерява да закупи 700 000 тона хлебна пшеница и 325 000 тона слънчоглед за 1.1 милиарда лева и се отхвърли от първичните си проекти да изкупува и 450 000 тона фуражна пшеница и 500 000 тона царевицата.

През април лъсна нов скандал. Фермерите се оказаха - до 570 лв. на звук без Данък добавена стойност за пшеница и до 1400 лв. за звук за слънчоглед.

Парите за обезпечаване на изкупуването на зърното бяха обезпечени от НЕК, от която се изиска да върне на бюджета предварително предоставения ѝ бюджетен заем през 2016 година в размер на 1.176 милиарда лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР