Дългоочакваните пътувания на хиляди български студенти, които се канеха да

...
Дългоочакваните пътувания на хиляди български студенти, които се канеха да
Коментари Харесай

Бригадите в САЩ на хиляди наши студенти пропадат

Дългоочакваните пътувания на хиляди български студенти, които се канеха да заминат това лято на бригада в Съединени американски щати, са провалени. Това е изводът от последното решение на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да замрази издаването на избрани типове неимигрантски работни визи до края на годината.

Замразяването касае няколко типа визи, измежду които и визите J-1 за продан на студенти по програмата " Work and travel ". Повече от ясно е, че даже студентът да има подписан контракт за работа, в случай че няма виза, то няма по какъв начин да получи такава и надлежно да замине.

Днес пред Би Ти Ви мениджърът на консултантска къща " Интеграл " Станимир Найденов призна, че огромна част от близо 6-те хиляди студенти, които са възнамерявали бригади, няма да могат да заминат. По думите му към 10% от тях са съумели да получат визи и или са отпътували, или се канят да пътуват.

От известието на американското посолство от 22-и юни стана ясно, че възбраната за издаване на нови визи J до края на 2020 година " не се отнася до хора, които към този момент имат американска виза, издадена до нула часа, лятно часово време, на 24 юни 2020 година ", както и че възбраната не работи със задна дата и не планува анулирането на годни визи, т.е. от това се подразбира, че студентите, които имат визи, биха могли да ги употребяват и да заминат за Съединени американски щати.

От " Интеграл " през вчерашния ден разясниха, че към този момент нямат еднопосочен отговор на въпроса дали замразяването на издаването на визи значи категорично прекъсване на програмата за студентските бригади. Оттам показаха, че огромен % от българските студенти със подписани контракти са нямали визи преди да влезе в действие изключителното състояние поради ковид. " Има обаче младежи, които към този момент са получили визи. При нас няма отпътували, само че има и студенти с многогодишни визи, които може да са отпътували или да се канят да заминат в Съединени американски щати ", показаха консултантите пред " Сега ". Какво ще стане с тях, в случай че да вземем за пример в даден щат се вкара възбрана за работа поради ковид, е един от въпросите, на които те към момента нямат явен отговор. Сред неяснотите е и ще има ли някакви други условия за тези, които към този момент имат подписан контракт.

От " Интеграл " чакат ясни указания от спонсориращите организации, които в действителност би трябвало да изяснят всички елементи по провалените заминавания. Програмата " Work and travel " се управлява с три контракта - с българска партнираща организация, с американска спонсорираща организация и трудов контракт със съответния шеф. Затова и в крайния стадий на програмата, когато българската страна към този момент е покрила всичките си задължения, както е при нас, изискванията за вероятно възобновяване на сумите зависят от американската спонсорираща организация. Не е ясно и дали решението ще е общо, или всяка спонсорираща организация (2-3 са по-големите работещи с България спонсори) ще взема решение при какви условия ще разтрогне договорите с нашите студенти. " Фирмите са в подготвеност да връщат пари, само че ще има и частни случаи ", разясниха от " Интеграл ".

Станимир Найденов също призна, че е допустимо да има ощетени студенти. По думите му българските консултанти вършат всичко допустимо да извоюват положителни условия за младежите ни, само че като цяло зависят от спонсориращите организации, които към този момент са получили парите. Между 700 и 1100-1200 $ коства програмата, настрана от това са самолетните билети, които самолетните компании най-вероятно ще върнат на по-късен стадий, уточни още той.

Както " Сега " към този момент писа, много студенти се оплакаха от огромни неустойки, откакто са поискали да се откажат от бригада. Сумата, която ще загуби даден студент, зависи в огромна степен и от това дали той е сключил авансово застраховка при възможен отвод от пътешестване. При липса на такава застраховка, се заплаща по-голяма наказателна клауза.

Преди време от " Интеграл " пък разясниха, че размерът на неустойките зависи от интервала на отвод, като признаха, че в договорите няма клаузи за форсмажор, с еквивалент на сегашната обстановка. Техните прогнози бяха, че поради изключителната обстановка в целия свят, процесът на вероятно връщане на пари ще е въпрос на договорености.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР