Дългоочакваната новина се отлага за октомври. Тогава трябва най-сетне автомобилният

...
Дългоочакваната новина се отлага за октомври. Тогава трябва най-сетне автомобилният
Коментари Харесай

Ще падне ли недостижимият връх

Дългоочакваната вест се отсрочва за октомври. Тогава би трябвало най-накрая автомобилният колос " Фолксваген " да каже къде ще бъде построен новият му цех в Източна Европа. Дотогава би трябвало да приключат договарянията с останалите на финалната права България и Турция. Поне по този начин настояват интернационалните медии. Още в средата на ноември 2018 година " Фолксваген " разгласи, че производството на Skoda Karoq и Seat Ateca ще бъде преместено в нова индустриална мощ, за която се търси място в Източна Европа. Замислено е новият цех да облекчи производството на Skoda. Още предходната година шефът на дъщерната компания Бернард Майер съобщи, че потенциалите на заводите на Skoda в Европа са напълно запълнени.

И до момента в който България и Турция към момента могат да таят очаквания, Сърбия очевидно ще би трябвало да се помири с мисълта, че е отпаднала от конкуренцията. Само преди две седмици немският " Франкфуртер алгемайне цайтунг " цитира сръбския президент Вучич, съгласно който офертата на Белград е по-добра от тази на България. Вучич обаче признава, че България има едно основно преимущество: участието в Европейски Съюз. Шансовете на Турция също не са за занемаряване. Тя има свободен достъп до пазарите на Европейски Съюз. Много други автомобилни концерни имат фабрики там.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов се въздържа от мнения по тематиката за решението на немския авто тръст " Фолксваген ", само че съобщи, че България има подготвеност да създава коли. Над 95% от тази продукция отиват за експорт. Подобрява се фрапантно комерсиалният баланс на страната. Инвестиция за 1 милиарда евро може да прави оборот за 10 милиарда По данни на Министерството на стопанската система 5% от Брутният вътрешен продукт на страната към този момент се падат на автосектора, което се пресмята на 2,7 милиарда лв. оборот. Този отрасъл е измежду най-бързо разрастващите се. В момента има над 170 компании за авточасти, в които са наети близо 50 хиляди души. Хората в автосектора обаче приказват с скрито неодобрение. Защото за България към този момент близо 60 години остава един неосъществим връх - построяването на цех, в който някоя от международните компании да създава цели коли.

Трябва да разсеем създалото се разбиране, че България е най-силната дестинация в последно време за автомобилната промишленост, споделяше тогавашният министър на стопанската система Божидар Лукарски. Демографията и неналичието на работна ръка, бюрокрацията, правосъдната система и неприятната инфраструктура плашат международните производители. Липсва тактика за поощряване на растежа в автомобилната промишленост. Инвеститорите регистрират, че сме прекомерно дребен пазар с ниска покупателна дарба. Затова и отсега нататък сигурно ще оставаме отвън техните стратегически проекти, бе мнението на Лукарски.

На този декор стават смешни изказванията на Росен Плевнелиев, че с изказванията си за повсеместната корупция у нас президентът Румен Радев може да попречи на огромната инвестиция. Бившият държавен глава добре знае, че немският бизнес е прекомерно наясно със обстановката в страната. Корупцията, правната система, непрозрачните публичните поръчки, неприятното обучение, ниската продуктивност и неприятната инфраструктура остават главните проблеми пред немските компании в България. Това демонстрира обичайното изследване на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Според анкетата по част от индикаторите, които дефинират средата за бизнес, България изостава от останалите страни в района. За една година делът на немските компании, които биха вложили още веднъж в България, въпреки и огромен, е намалял от 90 до 88 на 100. В съпоставяне с данните за останалите страни от Централна и Източна Европа оценката на немските компании в България за битката с корупцията и престъпността остава надалеч под междинното равнище за района. Да се надяваме, че във " Фолксваген " не четат тези проучвания, а се доверяват на информация от Плевнелиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР