Дългоочаквана и отлагана няколко пъти новина за всички в Северозапада

...
Дългоочаквана и отлагана няколко пъти новина за всички в Северозапада
Коментари Харесай

След многократно отлагане отварят част от пътя Мездра – Ботевград

Дългоочаквана и отлагана няколко пъти вест за всички в Северозапада – в понеделник би трябвало да бъде отворен за придвижване интернационалният път Е-79 край Мездра, предава БТВ.

Обходните направления удължаваха трафика с часове, а недоволството в обитаемоте места, откъдето той бе пренасочен, ескалираше до митинги и пътни блокади, доста пътища бяха разрушени.

Срокът за стартирането на интернационалния път Е-79 сред Мездра и Лютидол в началото беше през декември, след това януари, сетне 15 февруари, а в този момент последната дата е 19 февруари, която чука на вратата.

Изграден е спомагателен мост над река Искър, директно до съществуващия на входа на Мездра. Идеята на модернизацията е да се облекчи интензивният трафик, като остарелият път се разшири до четири ленти – по две във всяка посока.

До понеделник ще се работи без спиране, защото предстоят довършителни работи, в това число и полагане на маркировка, съобщи на среща с кметовете във Врачанско шефът на АПИ Ясен Йорданов.

Обходните направления през дребните обитаеми места

Затвореният основен път преобрази напълно живота в Северозапада. Малки обитаеми места се трансфораха в автомагистрали.

По изчисленията на Община Мездра дневно през село Крета минават сред шест и седем хиляди автомобила.

„ Ужас! Нямам думи да говоря “ – по този начин Тодор Павлов от село Крета разказва придвижването.

„ Има доста трафик. Не може да се минава. Нито пешеходни пътеки има, нито нищо. Много е ужасно, а нощно време хвърчат и не съблюдават разпоредбите “, добави той.

По принцип Крета е село без излаз, само че неволята учи. Черен път през нивите, насипван от време на време със леден асфалт, води до прилежащото село Ребърково. Официално пътят не попада на никоя карта.

Заради дупките водачите недоволстват, само че го употребяват, тъй като въпреки и с 2 километра невъобразимо друсане дистанцията от и за София се съкратява фрапантно.

„ Падат ти зъбите, пломбите. Нямаше ден, без да се чупят няколко картера на коли, а за гуми няма да приказваме “, разяснява водачът Марчело Атанасов.

И през село Ребърково - трафик като за международно. Най-близко живеещите се молят с две ръце Е-79, който е над тях, да отвори, с цел да си отдъхнат.

„ Ще си отдъхнем, тъй като е доста шумно, доста мръсно и доста ниска просвета на тези, които карат около нас - хвърлят отпадъци, а ние събираме непрекъснато. Гледам, че някои пазят къщите си с гуми, огромни камъни - това е нещо като самоотбрана “, изясни Кристина Котларска от село Ребърково.

Кристина работи в Ботевград. За да стигне до такава степен, обходът е през Паволче и Челопек, с което промяната ѝ се удължава с съвсем два часа. Това е другото основно стеснение на затворения основен път.

Селото претърпя несгодите на строителството на пътя - парцели пострадаха при взривни действия. Имаше и митинги поради калта по улиците.

Според плановете Е-79 ще би трябвало да се затвори още един път през април, защото модернизацията в някои сектори е несъвместима с условията за безвреден трафик. Цялостната рационализация на скоростната права Мездра–Ботевград се планува да завърши в края на идната година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР