Дългогодишният "втори" в ГЕРБ Цветан Цветанов доживя да осъществи мечтата

...
Дългогодишният "втори" в ГЕРБ Цветан Цветанов доживя да осъществи мечтата
Коментари Харесай

Цветанов хвърли зара, ще му даде ли съдбата втори шанс

Дългогодишният "втори " в ГЕРБ Цветан Цветанов доживя да реализира фантазията си да стане "първи ", само че не в партията на Бойко Борисов, а в личен политически план. Миналия уикенд Цветанов събра над 1100 делегати и учреди "Републиканци за България ". "Републиканците “ едва ли ще вземат 500 000 гласа, както се зарича водачът им, само че като нищо ще сведат резултата на ГЕРБ на 500 000 гласа, както предсказват някои от анализаторите. Цветанов ще пооскубе крепко структурите на ГЕРБ, които самичък е градил и чиито членове познава поименно и по лице, само че надали ще притегли толкоз доста от електората на ГЕРБ. По-скоро тези гласоподаватели ще се разбягат към десните обединения или други новосъздадени.

Но по този начин или другояче, Цветан Цветанов хвърли зара, а дали ориста ще му даде втори късмет, ще забележим след изборите. Партиен заместител на Цветанов стана българският предприемач от Чикаго Павел Вълнев, някогашен притежател на несъществуващата към този момент телевизия Би Ай Ти. С този избор новата партия дава знак, че един от целите й ще е грижа за сънародниците ни в чужбина и гарантиране на правото им да вземат участие в изборите посредством електронно гласоподаване. "Да имаме дейно електронно ръководство е наша цел и да знаем, че в края на другия мандат ще има опция всички българи да гласоподават електронно”, сподели някогашният втори в ГЕРБ и акцентира, че е получил мощна поддръжка от българи, живеещи зад граница и от смесените региони. Според него това е разковничето за висока изборна интензивност и превъзмогване на страха.

Става дума за същите наши сънародници зад граница, на които години наред по всевъзможни способи беше пречено (не без съдействието на Цветанов) да вземат участие пълноценно в изборния развой у нас, даже им беше отказвано правото да имат мнение за протичащото се в страната, тъй като са напуснали. Но парите им, които те пращат на своите близки, останали в България, бяха доста добре признати, изключително от държавните управления на ГЕРБ.

Цветанов се разгласи за предварителни избори

и подлага на критика настоящето ръководство, на което липсвала "ясна посока на развиване ". А митингите през последните повече от 80 дни са сила, насъбрана от неналичието на решения за страната. В слово пред учредителите Цветанов се зарече, че "републиканците " няма да бъдат водаческа партия. "Това не би трябвало да бъде лидерски план на един човек, а да бъде подплатен с доста огромна експертиза от необятен изпълнителен съвет ", разгласи той. В тази връзка Цветанов даде обещание, че бъдещият ръководител на партията няма да остане на поста за повече от два мандата. В изпълнителния съвет на групировката има 31 индивида, като към тях се прибавят ръководител и заместник-председател стават 33. „ Те ще разискват действителни тематики, с цел да се вземат ясни и дефинирани решения. Много е значимо да няма водачеството, което до момента е съществувало в партиите “, сподели Цветанов.

И добави: "Нека не остава чувството, че политическият ни план ще се ръководи от джипка, от която ще се раздават пари безотчетно и без никаква бистрота. Защото това не е решение на проблемите. "

Цветанов уточни още, че „ републиканците " желаят да имаме

правдивост и правосъдна промяна,

която да подхожда на публичните упования. „ Не да има терзания за репресивни дейности от избрани институции или завладяване на бизнеси на хора ", посочи някогашният втори в ГЕРБ, който постоянно е употребявал точно репресивни дейности в качеството си на овластен политик – вътрешен министър, вицепремиер, началник на парламентарната група и не на последно място първи заместник-председател на ГЕРБ.

По отношение на програмата на партията, която ще се нарежда в център-дясно, той съобщи, че чака оферти от всички свои съидейници. За задачата уеб сайтът на "републиканците " ще се трансформира в платформа, на която да се събират хрумвания за другите секторни политики. "Нашата цел е смяна на днешното статукво, смяна на днешния модел на ръководство и ясната визия за небосвод, който би трябвало да има пред страната ни дружно с енергичните експерти, които има в бъдещия план „ Републиканци за България “, съобщи Цветанов.

Всичко казано от него звучи доста хубаво, само че дали е допустимо? Особено

да бъдат избегнати грешките на ГЕРБ

в случай, че същият човек – Цветан Цветанов, е градил тази партия и нейните структури тухла по тухла. Той в този момент прави неистови опити да скъса пъпната си шнур с партията на Борисов, само че следите остават, както се споделя. Още повече, че той няма по какъв начин радикално да се промени – като темперамент, като настройки, като мироглед. Цветанов е част от предишното на ГЕРБ – и със синята карта, която развя след локалните избори през 2015 година, когато разгласи, че ГЕРБ съставлява 5,5 милиона българи, само че и с облика на ГЕРБ като корумпираната партия на властта. И с репресиите върху жители и бизнес по места, и със заведените в Страсбург каузи, компенсациите по които плащаме всички ние, поради унищожени човешки ориси.

Колкото и да приказва, че Борисов трансформирал ГЕРБ в най-мразената партия, няма по какъв начин да забравим, че Цветанов

беше най-мразения човек в нея,

до момента в който беше там. Вярно е, че той играеше "лошото ченге " и обираше негативите, само че той беше един от дейните основатели на политиката на ГЕРБ. Независимо че в желанието си да уязви повече довчерашния си сподвижник, Борисов сподели, че работата му била да дава отговор залите да са цялостни.

Да не забравяме също по този начин, че Цветанов беше първия ръководител, въпреки и фиктивен, на тази партия, след нейното й основаване в края на 2006 година Тогава Бойко Борисов към момента беше кмет на София и по закон не можеше да заеме този пост.

„ 20 години бяхме дружно и не е красиво да се атакуваме. Ние сме като едно семейство, което се е разделило. Той си има ново, а при мен останаха децата. “ Така министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява раждането на новата партия на някогашната си дясна ръка. Цветанов бързо отговори: "Това, че съм посветил времето си в минал интервал, не значи, че ГЕРБ е моето семейство”.

Така Цветанов дефинитивно се отхвърли от първородното си отроче. Очевидно е желанието му да стартира на чисто, зачерквайки предишното си, само че това надали е допустимо. Все отново хората помнят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР