Дългогодишните проблеми с частната Топлофикация-Габрово“ ЕАД и постоянните аварии, които

...
Дългогодишните проблеми с частната Топлофикация-Габрово“ ЕАД и постоянните аварии, които
Коментари Харесай

Василев решава с държавни пари проблемите на свързана с Ковачки топлофикация

Дългогодишните проблеми с частната „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД и непрекъснатите повреди, които оставят града на студено през зимата, събраха на специфичен брифинг трима министри и кмета на Габрово. Оказва се, че страната е безсилна пред свързаната с Христо Ковачки топлоцентрала и единственото, което може да направи, е да компенсира габровци с пари от бюджета, с цел да се отопляват на ток. А тази отплата се афишира единствено два месеца и половина преди локалните избори в България.

Накратко: мощно контролирано сдружение (от КЕВР) не извършва от години уговорките си по контракт, само че вместо регулаторите и страната да се намесят и да принудят частния притежател да го прави, бюджетът ще заплаща непосредствено (не през обществената система) на физически лица с парите на жители от други градове.

По време на днешния брифинг, на който с изключение на кметът Таня Христова участваха и финансовият министър Асен Василев, енергийният Румен Радев и на околната среда Юлиан Попов, стана ясно, че хората от години се оплакват от неприятната работа на сдружението, което също така замърсява и въздуха в града. А също така работата ѝ през идващия отоплителен сезон е под въпрос, а най-сетне се заприказва и за лишаване на лиценза ѝ.

Христова изясни, че през миналата зима жителите на града на процедура не са имали централно отопление, тъй като през ден е имало повреди. Според нея макар множеството инспекции и санкции, не е имало смяна в държанието на локалното сдружение.

Това се акцентира като причина страната да подкрепи с 1.3 – 1.5 млн. лева физическите лица за покриване на сметките за ток. Сумата ще се даде на общината за идния зимен сезон и тя ще ги разпределя към 4009-те клиенти на сдружението.
Откъде ще дойдат парите?
Те ще са за подкрепяне за разликата в сметките, в случай че работеше тази топлофикация по отношение на това, което би трябвало да платят, употребявайки електрическа енергия “, изясни финансовият министър Асен Василев.

Той не даде точна разбивка по какъв брой пари ще се изплащат за човек и по какъв начин тъкмо ще се дефинира тази разлика, защото жителите тази зима могат да пуснат доста повече отоплителни и други уреди, знаейки че ще им бъде покрита горницата по отношение на парното.

Парите ще дойдат от „ буфери “ в бюджета, които са заделени за такива непредвидени разноски, изясни Василев на въпрос от Economic.bg. Такъв „ буфер “ да вземем за пример ще са парите, заделени за бедствия и повреди.

По мотив това, че сходни проблеми има и в други градове в страната енергийният министър Румен Радев сподели, че те са обект на непрекъсната инспекция.
„ Безалтернативно положение “
„ В случая с „ Топлофикация-Габрово “ има проблем, тъй като там очевидно и за оператора, няма да изпращам имена и по този начин нататък, само че в един миг е превъртян зарът и в действителност интерес към продължение употреба на оборудване и респективно поддържане на оборудване очевидно липсва ”, сподели енергийният министър.

Оставаме в безалтернативно положение “, сподели Радев, имайки поради случая в Габрово.

Василев също дефинира мярката като „ изключителна “, защото „ сме в навечерието на отоплителния сезон “. Той е безапелационен, че е поел ангажимент, в случай че има други такива случаи, които постановат затваряне на съоръжения, Министерство на финансите да обезпечи нужния запас, с цел да може да се мине през настоящия зимен сезон и жителите да имат време да си създадат прехода към различен вид различно отопление.

Занапред ще се търсят „ по-устойчиви решения, които не са свързани с това някой да си купи климатик или бойлер, което е работа на общината и Министерство на енергетиката “.

Какво ще стане с топлофикацията, ще стане ясно скоро, защото до дни стартира инспекция в сдружението от Министерство на енергетиката и КЕВР.
Предишни инспекции
Всъщност КЕВР към този момент има отчет от март 2023 година, обвързван с осъществена инспекция поради честите прекъсвания на топлоподаването. В него са установени честите спирания и влошеното качество на топлоснабдяването, които са в следствие на настъпили повреди в генериращите мощности и топлопреносната мрежа.

Изводът на регулатора тогава е, че тези проблеми могат да се решат " посредством вложение в топлоизточника, възобновяване на топлопреносната мрежа и замяна на остарели абонатни станции ". В същото време е открито, че в бизнес проекта на сдружението даже не са планувани вложения за 2022 година и разумно не са правени такива.

Все отново топлофикацията има настоящ лиценз, публикуван от КЕВР, избрани са му регулаторни цени за отоплителния сезон 01.11.2022 година – 20.01.2023 година, без да е направило усещане, че няма планувани вложения за справяне с тези проблеми, които съгласно кмета на Габрово са от години а освен от предния отоплителен сезон.

Освен че няма вложения за усъвършенстване на услугата, „ Топлофикация-Габрово “ е изпълнила едва 29.5% от плануваните поправки на топлопреносната мрежа. В резултат на настъпилите повреди в топлоизточника топлопреносната мрежа е останала недогрята, което е повода през интервала 01.11.2022 година – 20.01.2023 година клиентите в гр. Габрово да не са получавали качествена топлофикационна услуга.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР