Дългогодишната идея за изграждане на плавателен канал между Русе и

...
Дългогодишната идея за изграждане на плавателен канал между Русе и
Коментари Харесай

В Европа ще се обсъжда изграждане на плавателен канал Русе-Варна

Дългогодишната концепция за създаване на плавателен канал сред Русе и Варна влезе в дневния ред на Европейския парламент като част от стартиралата процедура за промени в обсега на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Включването на плана измежду предпочитаните транспортни направления на Европейски Съюз би дало опция той да се реализира с европейско финансиране.
 
Това осведомиха на взаимна конференция евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев – вносители на предлагането за вътрешен воден път, който да свързва градовете Русе, Разград, Шумен, Провадия, Девня и Варна. В събитието се включи и кметът на морската столица Иван Портних.
 
 В Европа ще се разисква създаване на плавателен канал Русе-Варна В Европа ще се разисква създаване на плавателен канал Русе-Варна Източник: Политическа партия ГЕРБ
Обосновавайки предлагането, Андрей Новаков посочи, че плавателният канал ще редуцира транспорта на артикули към и от Черно море с най-малко два дни и ще даде нов подтик на стопанската система в Североизточна България.
 
" Съоръжението се вписва в новите цели на Европейски Съюз за поощряване на речния превоз като екологична и евтина опция за товарни транспорти, само че каналът ще бъде потребен и за напояване на земите в Добруджа. Освен за земеделието, водата ще може да се употребява и за промишлени потребности ", уточни евродепутатът.
 
" Сред стотици оферти българският план беше оценен като капацитет и вероятности. Подчертавам, че той влиза в стратегически документ, който следва да бъде прегледан на първо четене в Европейския парламент след договаряния с Европейската комисия и Съвета. Проектите, които са част от финално гласувания и признат Регламент за Трансевропейската транспортна мрежа, ще могат да получат финансова поддръжка от Европейски Съюз и да бъдат реализирани до 2040 г. ", изясни Новаков.
 
 Евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ-СДС Емил Радев и Андрей Новаков Евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ-СДС Емил Радев и Андрей Новаков Източник: Политическа партия ГЕРБ
" Каналът Русе – Варна е план с европейска добавена стойност ", добави Емил Радев. По думите му вътрешният воден път на процедура ще приближи пристанище Варна до канала Рейн – Майн – Дунав, който обезпечава речна транспортна връзка сред Атлантическия океан, Северно море и Черно море. " Европа и в частност България се нуждаят от огромни стратегически планове, които да подсигуряват повече съгласуваност, резистентност и дълготрайна успеваемост ", акцентира Радев.
 
" Проектът за плавателния канал Русе – Варна се трансформира в една същинска българска идея, тъй като българските евродепутати застанаха зад него без значение от политическите си разлики. При гласуването в транспортната комисия предлагането, на което сме съвносители дружно с Радан Кънев, беше подкрепено и от сътрудниците Петър Витанов, Илхан Кючук и Ангел Джамбазки ", посочи Емил Радев.
 
Той напомни, че развиването на бранша на водния превоз е от стратегически интерес, защото вътрешното мореплаване е най-ефективният и най-екологичният транспорт, а половината от популацията на Европейски Съюз живее покрай морето и около реките. Евродепутатът цитира изследване, съгласно което, в случай че с един курс по вода да вземем за пример състав от 4 лихтера може да транспорти 7 000 тона, то за превозване на същото количество с трен са нужни 175 жп вагона по 40 тона или 280 камиона по 25 тона.
 
" За България и за Пристанище Варна това е революционна крачка напред, исторически късмет, който не трябва да пропускаме ", разяснява кметът Иван Портних, визирайки опцията плавателният канал да се осъществя с европейско финансиране. Той поздрави евродепутатите за извънредно упоритата им работа, която дава нови вероятности на Варна и ще промени напълно инвеститорския интерес към нея.
 
Фактът, че към този момент десетилетия наред концепцията за плавателния канал не е затворена страница, а от време на време набира скорост, е доказателство за мощните стопански причини, считат българските евродепутати и припомниха, че детайлите по плана изискват нови експертните оценки и зависят от интензивността и уговорката на държавните институции в България към построяването на подобен воден път.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР