Дълга и тежка разпра се разрази в Народното събрание заради

...
Дълга и тежка разпра се разрази в Народното събрание заради
Коментари Харесай

Прокурорите на Кьовеши срещнаха съпротива от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“

Дълга и тежка свада се развихри в Народното събрание поради промени в Закона за правосъдната власт, импортирани от държавното управление, с които се урежда работата на европейските прокурори у нас. От опозицията заподозряха ръководещите, че целят да основат паралелна конструкция на българската прокуратура. Поправките бяха признати през днешния ден на първо четене с гласовете на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и самостоятелните.

Според законопроекта европейските делегирани прокурори ще бъдат обособени в независимо звено в границите на българското държавно обвиняване. За потребностите на звеното държавното управление ще даде подобаваща постройка, а средствата за издръжката му ще дойдат от бюджета на правосъдната власт. Ще го оглавява началник, избран от Европейската прокуратура. Със законовите промени се урежда и методът, по който обвинителите ще могат да желаят и ползват специфични разследващи средства, както и потреблението на събраните с тях материални доказателства.

Първи скочиха от ГЕРБ-СДС. „ Идеята е да създадем прокуратура в прокуратурата. Защо? Защото на нас не ни харесва тази прокуратура. И може би не цялата прокуратура, а един човек в прокуратурата “, съобщи депутатът от групировката Бранимир Балачев. Очевидно беше, че счита цялата самодейност за офанзива против основния прокурор Иван Гешев. В отговор Атанас Славов от Демократична България съобщи, че европейските правила насърчават страните-членки на Европейски Съюз да основават условия за организационна автономност на европрокурорите, тъй че да могат да си правят работата.

Челно нападна самодейността и Петър Петров от „ Възраждане “. Според него се основава конструкция, която ще бъде конкурентна на българската прокуратура, и по този начин ръководещите споделят на българските жители, че нашите институции не работят. „ Неспособни сме да ги реформираме и избираме да ги заобиколим, да им създадем един байпас “, уточни той. „ Ние не сътворяваме нищо. Единственото, което решаваме, е по какъв начин да работи в България тази прокуратура, без да й се пречи, и да й бъде основана администрация “, възрази му Иван Димитров от Демократична България.

По-хитро постъпи Хамид Хамид от Движение за права и свободи. Той сподели, че е належащо да се регламентира работата на европрокурорите. Но по метода, по който го желаят ръководещите – посредством финансова и административна автономия, това може да стане единствено с смяна в Конституцията, освен това от Велико Народно заседание. Аргументът му беше, че става въпрос за смяна във формата на държавно устройство. Според Атанас Славов обаче в тази ситуация непосредствено се ползва европейски правилник в нашата правна система, което може да се реализира от Обикновено Народно заседание.

Петър Куленски от Политическа партия съобщи, че ръководещите вършат промени, които ще „ подсигуряват във висока степен административна и финансова самостоятелност на европейските делегирани прокурори “. „ Тези законови промени изобщо не се харесват на приятеля на ГЕРБ, основният прокурор Иван Гешев, индивидът с петорната експертиза, който до момента ловко успяваше да опъва политически чадъри при редица следствия... Това е една голяма крачка в битката с корупцията “, добави той. „ Клишета и общи приказки “, остро му отвърна Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС.

„ Не вършим нов държавен орган “, настоятелно сподели и правосъдният министър Надежда Йорданова в края на близо 3-часовите диспути. Тя се ангажира, че нейното ведомство ще взе участие в прецизирането на законопроекта за идното второ четене.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР