Далекоизточният деликатес отначало плаши съветските хора заради неугледния си вид.

...
Далекоизточният деликатес отначало плаши съветските хора заради неугледния си вид.
Коментари Харесай

Кукумария – странното ястие на руснаците

Далекоизточният деликатес изначало плаши руските хора поради неугледния си тип.

Само че за тези, които са го опитвали, през днешния ден той провокира носталгия. Разказваме за какво хората обикват кукумарията, какво е това и с какво се яде.

Когато развозват кукумария по целия Съветски съюз, никой не желае и да я огледа.

„В тези далечни време по предприятията на служащите продаваха от време на време комплекти от хранителни артикули. Комплектът по предписание се състоеше от някои хубави артикули от вида пиле, гречка, кондензирано мляко, прилични шоколадови бонбони, хубава риба и така нататък Непременно обаче имаше и „нагрузка“. Това, което е залежало и малко на брой са купували“, Вадим от Крайния север.  Legion Media

„Веднъж в комплекта част от „нагрузката“ бяха консерви с кукумария с морски водорасли. И тази кукумария с водорасли никой не я искаше. Направо я оставяха в лавката, където се продаваха комплектите. Там цялата задна стая беше цялостна с кутии с консерви от злополучната кукумария.

„Злощастната“ кукумария изначало в действителност не провокира никаква национална обич. Първо, като се изключи жителите на Приморието и Сахалин, никой не е знаел какво е това. Второ, типът ѝ е изключително неприветлив. Затова за известно време пирамиди от консерви с мистериозния артикул събират прахуляк по руските лавици (и то по време на недостиг на всичко), само че по-късно ненадейно изчезват. Изчезват, откакто руските хора схващат какво е това.
Морска краставица
 Григорий Калачян, Сергей Козловв/ТАСС

Кукумарията е мекотело от класа на холотуриите. По форма наподобява на доста дебела кафява или мрачно лилава краставица (името ѝ се превежда от латински като „морска краставица“), може да доближи дължина 40 сантиметра и да тежи 1 кг.

Кукумарията живее на морското дъно и се движи по него, основно на дълбочина 5-50 метра, храни се с кал. Това е обичаен артикул за съветския Далечен изток, който постоянно се бърка с трепанг. Те имат доста общо: да вземем за пример способността да се регенерират. Кукумарията е в положение да се възвърне от една трета от тялото си, т.е., в случай че разрежете мекотелото на три елементи, с течение на времето можете да получите три пълноценни животни.

Когато учените стартират да приказват какъв брой необикновено потребна е кукумарията и към този момент я назовават ​​далекоизточен деликатес, прашните буркани с мекотелите изчезват. А в по-голямата част от Русия кукумарията става огромна необичайност.
Убива ракови кафези
 Юрий Смитюк/ТАСС

В 100 гр. месо от кукумария има единствено 35 калории, а също така то е наситено с потребни детайли: каротин и витамин А има толкоз, колкото и в говеждото месо; полиненаситените мастни киселини са съвсем три пъти повече, в сравнение с в рибата, а минералните субстанции са близо 10 пъти повече, в сравнение с в наземните животни.

Месото на мекотелото е ценено и поради колагена (той възвръща съединителните тъкани), както и поради ниското наличие на въглехидрати, а учените от целия свят изследват мекотелото, с цел да го употребяват в медицината.

Те са, че вещество от кукумарията (фрондозид А) може да убива ракови кафези и имуномодулиращи резултати. Това проучване е направено in-vitro. Изследвана е и успеваемостта на кукумарията при профилактиката и лекуването на заболяването на Алцхаймер (основно поради съдържащите се в нея полизахариди).
Как се яде
 Юрий Смитюк/ТАСС

След като бъде уловена, кукумарията се почиства, разрязва се централно и се отстраняват вътрешностите. След това има няколко варианти: може незабавно да се замрази или да се свари. Кукумарията се вари 3-4 часа.

В Русия по предписание не се употребява сурова (за разлика от Китай и Япония, където е известна под формата на сашими). Тук се вари, суши или консервира. Последният вид е най-популярен, тъй като улеснява превозването и съхранението. А продуктът се консервира главно с морски водорасли – точно по този начин го помнят руските хора.

В реалност обаче кукумарията може да се подготвя по всевъзможен метод – да се пържи, да се задушава, да се прави от нея ризото и салата. „Струва ми се, че тя се съчетава най-добре с зеленчуци и месо. От подправките не бих избрал нещо прекомерно мощно и комплицирано, тъй като личният усет на кукумарията е по-скоро безпристрастен. Обикновените сол и пипер, подхожда добре домат. Соевият сос, пък и изобщо японските и китайските артикули, са подобаващи по географския принцип. Може да се направи салата: да се запържи кукумарията, да се прибавят зеленчуци и соев сос“, основният готвач на ресторант „Остров Русский“ Дмитрий Кемяшов.

Най-традиционното ядене от кукумария в Далечния изток е скоблянка. Първо се запържват лук и моркови, към тях се прибавят домати. Може да сложите малко телешки бульон за по-богат усет. След това се прибавя нарязана кукумария и части месо, да вземем за пример телешко, а към края и малко чушка.  ecoryba.ru

Макар в Русия кукумарията да се лови в промишлени мащаби, даже и през днешния ден е прекомерно мъчно да я намерите отвън рамките на Далечния изток, нищо че цената на една консерва не е висока – близо 200 руб. (2,3 евро).

създател: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР