Дълбоките, но простички учения на Екхарт Толе са помогнали на

...
Дълбоките, но простички учения на Екхарт Толе са помогнали на
Коментари Харесай

Където и да сте – бъдете там изцяло

Дълбоките, само че простички учения на Екхарт Толе са помогнали на доста хора по целия свят да намерят вътрешен мир и по-голямо задоволство в живота си. В основата на учението му лежи трансформацията на съзнанието, духовното събуждане, което той вижда като идната стъпка в човешката еволюция. Насладете се на този фрагмент от неговия бестселър  The Power of Now  ( " Силата на сегашното " ).
Опитайте се да хванете недоволството – без значение дали е в речта ви, или единствено в мислите ви – недоволството от обстановка, в която се намирате, от това какво вършат или споделят другите хора, от вашето обграждане, от вашия живот, даже от времето. Да се оплакваш постоянно значи неприемане на това, което е. То непроменяемо носи неволен негативен заряд. Когато се оплаквате - вие се превръщате в жертва. Когато говорите, вие сте във вашата лична власт. 
Така че променете обстановката (като предприемете деяние или като говорите, в случай че е належащо или възможно), напуснете обстановката или я приемете. Всичко друго е полуда.
Обикновено безсъзнателното постоянно е обвързвано по някакъв метод с отричането на " в този момент ". Сега, несъмнено, също допуска тук. Съпротивлявате ли се на своето тук и в този момент? Някои хора постоянно избират да са някъде другаде. Тяхното " тук " в никакъв случай не е задоволително положително. Чрез самонаблюдение разберете дали в живота ви е по този начин. Където и да сте, бъдете там напълно. Ако смятате, че вашето тук и в този момент е отвратително и ви прави нещастни, имате три благоприятни условия: да излезете от обстановката, да я измененията или да я приемете изцяло. 
Ако желаете да поемете отговорност за живота си, би трябвало да изберете една от тези три благоприятни условия. След това приемете следствията. Без извинения. Без негативизъм. Без психическо замърсяване. Поддържайте вътрешното си пространство чисто.
Ако предприемете някакво деяние (напускане или смяна на обстановката, в която сте)  - първо отхвърлете негативизма, в случай че въобще е допустимо. Действието, произлизащо от прозрението за това, което би трябвало да се направи, е по-ефективно от действието, произлизащо от негативизма. Всяко деяние постоянно е по-добро от бездействието, изключително в случай че сте заседнали в нещастна обстановка за дълго време. Ако действието е неправилно – най-малко научавате нещо и това към този момент не е неточност.  Ако останете заседнали в нищонеправенето, не научавате нищо.

Страхът ви пречи ли да предприемете дейности? Признайте страха, наблюдавайте го, насочете вниманието си към него, бъдете изцяло присъстващи в него. По този метод прекъсвате връзката сред страха и вашето мислене. Не позволявайте на страха да се надигне в мозъка ви. Използвайте силата на настоящия миг. Страхът не може да надделее.
Ако в действителност няма нищо, което можете да извършите, с цел да измененията това, че сте тук и в този момент, и не можете да излезете от обстановката, тогава приемете своето тук и в този момент изцяло, като отхвърлите всяка вътрешна опозиция. 
Фалшивото, нещастно аз, което обича да се усеща злочесто, негодуващо или самосъжаляващо се, не може да оцелее при тези условия. Това се назовава предаване. Предаването не е уязвимост. В него има огромна мощ. Само предалия се човек има духовна мощ. Чрез предаването вие ще бъдете вътрешно освободени от обстановката. След това може да откриете, че тя се трансформира без никакви старания от ваша страна. Вие сте свободни.
Или има нещо, което „ би трябвало “ да извършите, само че не го вършиме? Станете и го направете в този момент. Като опция - изцяло приемете бездействието, мързела или пасивността си в този миг, в случай че това е вашият избор. Влезте в него изцяло. Наслаждавайте се. Бъдете толкоз мързеливи или неактивни, колкото можете. Ако влезете в него изцяло и умишлено, скоро ще излезете от него. Или може би няма да го извършите. Така или другояче, няма вътрешен спор, няма опозиция, няма негативизъм.
Стресирани ли сте? Толкова ли сте заети да стигнете до бъдещето, че сегашното е сведено до средство за постигане до там? Стресът се предизвиква от това, че сте " тук ", само че желаете да сте " там ". Вие сте в сегашното, само че желаете да сте в бъдещето. Това е раздвояване, което ви раздира от вътрешната страна. Да твориш и живееш с такова вътрешно раздвояване е полуда. Фактът, че всички останали го вършат, не го прави по-малко налудничаво. 
Ако би трябвало, можете да се движите бързо, да работите бързо или даже да бягате, без да се проектирате в бъдещето и без да се съпротивлявате на сегашното. Докато се движите, работите, бягате – правете го изцяло отдадено. Насладете се на потока от високата сила на този миг. Сега към този момент не сте уплашени, към този момент не се разкъсвате на две. Просто се движите, тичате, работите — и се наслаждавате.
Или можете да зарежете всичко и да седнете на скамейка в парка. Но когато го извършите, наблюдавайте мозъка си. Той нашепва: " Ти би трябвало да работиш. Губиш време! " Наблюдавайте мозъка. Усмихнете се.

Миналото заема ли огромна част от вниманието ви? Често ли говорите и мислите за това - позитивно или негативно? Страхотните неща, които сте постигнали, вашите завършения или прекарвания, или историята на вашата жертва и ужасните неща, които са ви създали, или може би това, което сте създали на някой различен? Вашите мисловни процеси основават ли виновност, горделивост, възмущение, яд, страдание или самосъжаление? Тогава вие освен подсилвате подправеното самочувствие, само че и помагате да ускорите процеса на стареене на тялото си, като спомагате на предишното да затлачи душeвността ви. Уверете се сами в това, като наблюдавате хората към вас, които са се вкопчили в предишното.
Eckhart Tolle, The Power of Now ©1999, New World Library
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР