Дъглас Макгрегър наскоро заяви на страниците на това издание (The

...
Дъглас Макгрегър наскоро заяви на страниците на това издание (The
Коментари Харесай

The American Conservative: Дългосрочните икономически последствия от конфликта в Украйна

Дъглас Макгрегър неотдавна съобщи на страниците на това издание (The American Conservative, б.р. Поглед), че отводът на Вашингтон да признае законните ползи на Русия в региона на сигурността в Украйна и да договаря за преустановяване на войната ще бетонира „ пътя към нескончаем спор и човешко страдалчество “. Както отбелязва Макгрегър, даже до момента в който обстановката в Украйна в този момент се обръща, външната политика на Вашингтон продължава да се подхранва от идеологическата самозаблуда на същинските вярващи: „ Като „ най-хубавите и най-умните “ от 60-те години, те са нетърпеливи да пожертват реализма към пожелателно мислене, с цел да се въргалят в разпръскването на гласност и самореклама при последващи едно след друго обществени визити в Украйна. “

Това в действителност е театър, злокобно напомнящ за събития отпреди повече от половин век, когато прокси войната на Вашингтон във Виетнам беше ескалирана, макар че се проваляше. Водената от САЩ/НАТО прокси война против Русия в Украйна към този момент докара до банкрут украинската стопанска система, резултат, който някои наблюдаващи видяха преди девет месеца.

Това също ще форсира намаляването на интернационалната роля на Съединени американски щати и световните стопански вероятности. Когато великите сили не съумеят да балансират своята икономическа база с военната си мощност и стратегически задължения, те рискуват да пренапрегнат империята. Това е главният световен риск за Америка през 2020-те години.

И заради ролята на Съединени американски щати в международната стопанска система, световните последствия от такова пресилване ще бъдат неподходящи, обширни и дълготрайни.

В " The Best and the Brightest " (1972) Дейвид Халберстам твърди, че точно отводът на американските политици и интелектуалци от елита да признаят същинската икономическа и човешка цена на ескалацията във Виетнам ги е предиздвикал да пожертват реализма в името на пожелателно мислене.

Тъй като концепцията, че Югът може да не завоюва против Северен Виетнам, беше просто отхвърлена, държавният секретар Дийн Раск споделя: „ Няма да се оттеглим, до момента в който войната не бъде извоювана. “

По сходен метод през септември държавният секретар Антъни Блинкен даде обещание трайна поддръжка на Съединени американски щати за Украйна по време на посещаване в Киев, до момента в който администрацията на Байдън оказа помощ на военните на Украйна да си върнат територията, окупирана от Русия.

„ Това е основен миг “, съобщи той пред украинците, „ защото вашата контраатака към този момент е в ход и се оказва ефикасна “, добавяйки: „ Ние ще поддържаме народа на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо “.

До късната есен статуквото се обърна, макар че остана потиснато в главните медии. Убеден, че безапелационната военна победа към този момент е недостижима, военачалник Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, настоя за дипломатически излаз, макар че същинските вярващи на Байдън се бореха „ да изчистят забележките на Мили по отношение на украинската дипломация “.

По-късно президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че загубите на Украйна във войната с Русия възлизат на 100 000 бойци и 20 000 цивилни, макар че нейният туит беше бързо заличен и беше пуснат нов без броя на починалите.

Идеологическите самозаблуди си имат цена. Точно както ескалацията във Виетнам на същинските вярващи на президента Джонсън унищожи неговата вътрешна фантазия за „ Велико общество “, сляпата религия на президента Байдън в неговите съветници подкопа вътрешния му дневен ред.

В навечерието на коледния сезон президентът Владимир Зеленски насочи прочувствен военновременен апел към взаимното съвещание на Конгреса, призовавайки за повече военна помощ от законодателите. Това, закле се той, е належащо за „ възможната победа “.

И въпреки всичко, към този момент половин година преди този момент – месеци преди съветските зимни интервенции – личното му държавно управление, дружно с Европейската комисия, пресметна, че нашествието на Русия е предизвикала над 97 милиарда $ директни вреди на Украйна и може да коства 350 милиарда $ за възобновяване на страната.

В прокси войната икономическата и филантропична помощ за Украйна беше изобилна и историческа. До късната есен Конгресът одобри три пакета за помощ на обща стойност 68 милиарда $, до момента в който администрацията на Байдън изпрати нова молба за помощ от 38 милиарда $, което ще докара до общата сума от 106 милиарда $.

Въпреки че е планиран да продължи до септември 2023 година, пакетът помощи ще бъде привършен до май при настоящия ритъм на разноски (6,8 милиарда $ на месец). Дотогава Белият дом на Байдън би трябвало да изиска спомагателни средства на фона на световните вероятности за криза.

В интернационален проект Америка обезпечава по-голямата част от общата помощ на Украйна (62 процента). Помощта от източници отвън Съединени американски щати възлиза на 41,4 милиарда $. Международната сума от над 110 милиарда $ съставлява повече от половината от предвоенния Брутният вътрешен продукт на Украйна (200 милиарда долара).

Освен това, заради типовете съоръжение, закупено за поддръжка на Украйна, „ парите, които Конгресът отделя през първата година, не се изразходват изцяло до петата година “ (прочетете: в края на 2020-те).

Добрата вест: Украйна щеше да бъде провалена страна без помощта. Лошата вест: същата помощ ще удължи страданията на украинците.

Дори когато интернационалните медии популяризираха миража на военния успех на Украйна, действителният Брутният вътрешен продукт на страната спадна с над 35 % на годишна база през третото тримесечие на 2022 година – преди неотдавнашната масирана инфраструктурна офанзива на Русия.

Само преди година Украйна, под управлението на Зеленски, към момента беше позиционирана да играе сериозна роля като мост сред самата Източна и Западна Европа, с помощта на жизненоважната си позиция в китайската самодейност " Един път, Един пояс " (BRI).

Преди съветското навлизане тя флиртуваше с неутралитета до момента в който – министър-председателят Борис Джонсън не даде да се разбере доста ясно, че това не е задоволително за Съединени американски щати и техните съдружници, които желаеха да „ отслабят Русия “, както министърът на защитата Остин призна по-късно. Геополитическите проекти на НАТО и Съединени американски щати предвиждаха Украйна като солидна военна база.

Преките физически вреди на инфраструктурата скочиха до 127 милиарда $ още през септември; това е над 60 % от предвоенния Брутният вътрешен продукт. Въздействието върху индустриалния потенциал на основни браншове, дължащо се на щета или окупация, е доста и продължително.

Делът на популацията с приходи под националната линия на бедността в Украйна може да се утрои, достигайки съвсем 60 % през 2022 година, с огромни опасности за спад, в случай че обстановката с войната и енергийната сигурност се утежни.

Деветте месеца война доведоха до всеобщо разселване на популацията. Над една трета от популацията е разселено и над половината от всички украински деца са били принудени да изоставен домовете си.

Към октомври 2022 година броят на украинските бежанци, регистрирани в Европа, е 7,8 милиона, а броят на вътрешно разселените хора е 6,5 милиона.

През 2022 година растежът на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати на годишна база евентуално ще остане стагниращ сред 0,1 % и 0,2 %, което обаче се дължи на неустойчиво взимане на задължения, което се форсира от прокси войната в Украйна.

Ключова роля в този дълг имат военните разходи; както при ескалацията във Виетнам, най-хубавите и най-умните служат основно като тласъци. В продължение на десетилетия Съединени американски щати са употребявали партньорства и прокси сили, с цел да водят войни отвън радара в минимум 17 страни.

Само през последните две десетилетия цената на световната война против тероризма за Съединени американски щати и техните сътрудници възлиза на 8 трилиона $ и 900 000 смъртни случая. Разходите в целевите страни са доста, доста по-високи.

От икономическа позиция, тези военни разноски, в това число помощта на Съединени американски щати за Украйна, би трябвало да се преглеждат като солидно, повтарящо се, многогодишно кейнсианство: серия от военни пакети от тласъци за подкрепяне на американската стопанска система – не на Украйна! – на фона на задълбочаващата се международна застоялост.

За разлика от кейнсианските тласъци, които могат да имат ускоряващ резултат в цивилната стопанска система, тези пакети облагодетелстват основно Пентагона и " Голямата защита " – военно-промишления комплекс и неговите въртящи се елити.

До края на 2022 година държавният федерален дълг се чака да се равнява на 98 % от Брутният вътрешен продукт. В прогнозите на безпартийния CBO дългът като % от Брутният вътрешен продукт стартира да нараства през 2024 година, надминава историческия си връх през 2031 година (когато доближава 107 процента) и продължава да се повишава по-късно, като се покачва до 185 % от Брутният вътрешен продукт през 2052 година

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР